TERMÉSZETI KÖRNYEZET

Vannak vidékek, melyek bennünk élnek. Amelyeknek megmagyarázhatatlanul ismerős, kedves arca mosolyt csal arcunkra. Melyekben otthon érezzük magunkat. Melyeknek hegyei, völgyei, kövekbe vájt szurdokjai meséket rejtenek, melyeket csak mi értünk. Csak nekünk mesélnek.

Kárpátalja természeti gazdagsága leképezi azt a sokszínűséget, mely a társadalmat is jellemzi. Folyók, tavak, hegyek, dombvidék, síkság – ez mind elfér ezen a mindössze 12 800 négyzetkilométeren. A Tarac, a Talabor, az Ung, a Latorca, és persze a Tisza. Itt erednek, itt biztosítják az életet jelentő vizet a kárpátaljaiaknak. De nem csak felszín feletti vizekben gazdag a térség: az Ukrajnában fellelhető 36 féle ásványvíz közül 32 itt is megtalálható.

A Kárpátok zord fenyvesei páratlanul gazdag flórát és faunát rejtenek, ugyanakkor őrzik a hadak útját, emléket állítva évezredes népvándorlásoknak, a régiót benépesítő nemzetiségeknek. Kárpátalja legmagasabb pontja a Hóvár 2 061 méteres magasságával mintegy Kárpátalja fölé tornyosul, ugyanakkor őrtoronyként őrzi a vidék békéjét. Egyszerre zord és szelíd. A természet minden lehetőséget megad a kikapcsolódásra. Télen élvezhetjük a siklást a sípályák napsütötte lejtőin, a tavasz beköszöntével pedig gyalog, biciklivel járhatjuk be – erőnk szerint- a meredekebb, vagy éppen lankásabb hegyoldalakat.

Akik szeretik a virágokat, amellett, hogy rossz emberek nem lehetnek, azoknak a Huszt közelében elterülő Nárciszok völgye is egyedi élmény, mely május folyamán borul virágba és teremt káprázatos miliőt a természetjárók számára.