TISZA-MENTE

A Tisza a legmagyarabb folyó. Amilyen vehemensen, Petőfi forradalmi dühével tör utat magának Kárpátalján, olyan méltósággal és derült nyugalommal tükrözi vissza a nap fényeit a szegedi dóm tornyain. A nyughatatlan, energikus fiatal évezredes Kárpát-medencei útjába beleöregedvén Szegednél már aggastyán, ki végre, feloldódásra, az eggyel való egyesülésre vágyik.

Rahónál, a Fekete- és Fehér-Tisza találkozásánál azonban még erőt, életkedvet sugároz. 1245 m. Az Aklos-gyephavas csúcsa alól induló kis vízfolyás, mely 9 ezer pataktársa hangját kiáltja az Alföldbe, mindnyájunk számára az élet forrása. Itt Kárpátalján éppúgy, mint Beregben, vagy a szolnoki ligetben. 

A folyó partján természetesen már régi idők óta falvak, városok épültek, melyek tanúi voltak országok és hatalmak váltakozásának, melyek látták a hucul farakományok bátor tutajosait és a délre szállított sótömböket is.

A Felső-Tisza vidéke sokszor kimarad a Kárpátaljára utazók programjából, pedig hegyeinek őszi fényben vörösen izzó lombkoronái, a magasból csörgedező Tisza szűk völgye páratlan élményt kínál az érkezőnek.