Zápszonyra került az Év Családorvosa a Kárpát-medencében díj

Kárpátalján Mijó Erika, zápszonyi doktornő vehette át az Év Családorvosa a Kárpát-medencében díjat, amelyet a közel 50 éves Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete hozott létre. Rajta kívül Klausz Irént, Kismányok és Nagymányok háziorvosát, Bajza Józsefet a szlovákiai Tiszacsernyőről, Tolnai Angélát a romániai Nagyszalontáról és Bús Máriát a szerbiai Magyarkanizsáról, valamint Kozma János hódmezővásárhelyi házi gyermekorvost tüntették ki. Kárpátaljáról oklevélben részesült még Pohorilják László tiszabökényi családorvos is.

Grezsa István kormánybiztos az eseményen azt hangoztatta, hogy a gyakorlati nemzetegyesítés egy mozzanatát élik meg ezen a díjátadón.

A díj célkitűzése elismerni a példaértékű, a páciensek érdekében kifejtett mindennapi megelőző és gyógyító családorvosi tevékenységet. A családorvos azonnali eredményeket sokszor nem tud felmutatni, mégis kötelességtudattal és alázattal végzi munkáját mindennap.

Fotó: karpataljalap.net

A hetedik alkalommal kiírt pályázat díjátadóján Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy a családorvos a legjobb emberi erőforrás a közösségek életében. A háziorvosok szolgálják a gyógyítandókat, kultúrát közvetítenek, szerepet vállalnak a szociális jelzőrendszerben, segítik a népességmegtartást és akár jó oktatók is lehetnek.

Mijó Erika a beregszászi Zápszony község családi orvosa. A XIV. században alapított települést jelenleg 92 százalékos arányban magyarok lakják. Huszadik századi története során több állam fennhatósága alá tartozott: 1918-ban Csehszlovákiához, 1945 után a Szovjetunióhoz, majd végül Ukrajnához került.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square