Ingyenes egészségügyi vizsgálat négy településen

A magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) 2016 novembere után immár második alkalommal szervez ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatot kárpátaljai településeken. 2017. március 17-20. között Dercenben, Fornoson, Gúton és Izsnyétén találkozhatnak a Semmelweis Egyetem 3 orvosból és 56 hallgatóból álló csapatával. A vizsgálatok mindenki számára teljesen ingyenesek!

Az általános fizikai állapotfelmérések mellett az érdeklődők fogászati vizsgálaton, dietetikai, illetve gyógyszerhasználati tanácsadáson vehetnek részt, valamint gyógytornászok segítségével személyre szabott, otthon is elvégezhető gyakorlatokat sajátíthatnak el. A gyerekeknek játszósarokkal készülnek, valamint a megjelenteknek prevenciós anyagokat, fogkrémet, fogkefét, vizet és óvszert osztanak majd ki.

A program hivatalos plakátja (forrás: a HÖOK Külhoni Program Facebook-oldala)

Szerkesztőségünk megkereste Veres Mártont, a HÖOK Külhoni Programjának vezetőjét, aki kérdésünkre kifejtette, hogy „a HÖOK Külhoni programja a magyar hallgatók közötti kapcsolat fejlesztésén dolgozik a Kárpát-medencében. Céljaink közt szerepel, hogy segítséget nyújtsunk a külhoni szervezetek fejlesztésében, ezen túl hidat és kapcsolatokat építsünk a magyarországi hallgatói önkormányzatokkal annak érdekében, hogy saját szakterületükön támogassák a külhoni területek fejlődését”.

Veres Márton

Kárpátaljai kapcsolataikról szólva Veres elmondta, hogy a HÖOK-nak Kárpátalján 3 tagszervezete működik, így az aktív kapcsolatainknak köszönhetően folyamatos és reális képük van a helyi hallgatók lehetőségeiről és mindennapjairól. Kárpátaljára kiemelt figyelmet fordítanak, a hallgatók életébe próbálnak több ponton is bekapcsolódni.

A Külhoni Program vezetője emlékeztette rá, hogy 2016 novemberében négynapos, hat kárpátaljai települést érintő, ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatot és méréssorozatot végeztek a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatával közösen, mely során a csapat több mint tízféle szűrésen túl, általános orvosi és fizikális vizsgálatot, vérnyomást, vércukormérést és EKG vizsgálatot is végzett. A normálistól eltérő eredmények esetén pedig külön orvosi konzultáció keretében foglalkoztak a páciensekkel. „Tavaly összesen 600 kárpátaljai lakosnak tudtunk így segíteni” – tette hozzá.

Gyógyulnak gyermekeink (forrás: a HÖOK Külhoni Program Facebook-oldala)

A tavalyi akció hatalmas sikert aratott nemcsak a szép számban megjelent lakosság, hanem az önkéntesek körében is. Míg a helyiek olyan szolgáltatáshoz jutottak, amely a mindennapjainkban nehezen elérhető a nyelvi akadályok, az anyagiak, vagy csak az időhiány miatt, addig az egészségügyi szűrésben részt vevő hallgatók, orvosok és a program szervezői szakmai gyakorlatot, sikerélményt, valamint rengeteg kedvességet kaptak. „Azt hiszem az önkéntesség egyik nagy erejét a kölcsönös odafigyelés adta a négy nap során” – hangsúlyozta Veres Márton.

Az idősek bajain is segítenek (forrás: a HÖOK Külhoni Program Facebook-oldala)

A szűrések helyszíneinek kiválasztásánál fontosnak tartotta a HÖOK, hogy olyan településekre jussanak el, ahol igazán nagy segítséget jelenthet érkezésük. Ezért teljes mértékben megbíztak a helyi partnereink ajánlásában.

Veres kiemelte, hogy Kárpátaljai tagszervezetüknek, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének, Dobsa István polgármesternek és Bíró Erzsébetnek, a helyi egészségügy vezetőnek ezért rengeteget köszönhetnek.

Szép emlékül álljon itt a tavaly novemberi programról készített videó:

A magunk részéről csak annyit tennénk hozzá, hogy nem lehetünk elég hálásak a HÖOK Külhoni Programjának és a Semmelweis Egyetem kiváló csapatának!

A programot a Miniszterelnökség dr. Grezsa István által vezetett Kárpátaljáért felelős Kormánybiztossága 5 millió forinttal támogatja.

Munkában (forrás: a HÖOK Külhoni Program Facebook-oldala)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square