Jótékonysági koncert a viski orgonáért

Pál István Szalonna és bandája, valamint a Pál család tartott jótékonysági koncertet a kárpátaljai Visk református templomában található orgona felújításáért Majkon, a kamalduli szerzetesek felújított apátságában.

Az eseményt – melyen részt vett Magyar Levente külügyi államtitkár és Grezsa István kormánybiztos is – megnyitó Lévai Anikó köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyar közösséget mindennapos támadások érik a szülőföldjükön, majd hozzátette: fontos, hogy tudják, mi velük vagyunk. Nem agresszióval válaszolunk erre, hanem építkezéssel, segítséggel, templomok orgonáinak felújításával. Ezek vagyunk mi – hangoztatta.

Fotó: Szalonna és Bandája Facebook-oldala

Magyar Levente arról beszélt, hogy a nemzet szemmel látható anyagi gyarapodása mellett a magyarság jövőjét szellemi, lelki értelemben is biztosítani kell. Felidézte, hogy Kárpátalján az elmúlt években az ukrán hatalom ármánykodásai oda vezettek, hogy mind többen és többen adják fel a szülőföldön maradás küzdelmét. Az államtitkár kijelentette: az ott élőknek nincs hová hátrálniuk, az erősödő anyaországot pedig nemzeti kormány irányítja, ezért Visk és a többi kitartó település számíthat fokozott támogatásunkra.

A viski templom orgonáját 1880-ban készítette Országh Sándor orgonaépítő mester. A hangszer eredeti állapotú, hasonlóan eredeti Országh-orgona már alig van a Kárpát-medencében. A felújítás költségeinek előteremtésére a gyülekezet lelkésze, Jenei Károly indított gyűjtést.

(MTI)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square