Idén is megrendezik Visken a Koronavárosok találkozóját

A Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség kilencedik alkalommal rendezi meg idén a Máramarosi Koronavárosok Találkozóját Visk Nagyközség Önkormányzatával együttműködésben. A rendezvény kezdetben bejárta az egykori ko­ro­na­városokat, majd állandó helyszínéül Visket nevezték meg.

1329-ben adományozott Károly Róbert magyar király koronavárosi rangot öt máramarosi városnak: Husztnak, Técsőnek, Visknek, Hosszúmezőnek és Máramarosszigetnek. A kiváltságokat kiérdemlő városok lakosai nem álltak földesúri uralom alatt, csak a királyi kincstárnak adóztak, maguk választották papjukat és városbírójukat, s jogot kaptak arra, hogy vámot szedjenek az itteni tiszai réven átkelőktől. Nem véletlen, hogy sokakat vonzottak ezek a privilégiumok, így a 14-15. századra sűrűn lakott környékévé vált a Kárpát-medencének ez a régió.

Pál István Szalonna és Bandájának koncertje a tavalyi találkozón (forrás: karpataljalap.net)

Az ott lakók akkor még nem sejthették, hogy évszázadok múltán a történelem viharai különböző országokhoz sodorják őket. A Koronavárosok találkozója minden évben tanúságtétele annak, hogy bár határok választják el egymástól ezeket a településeket, azonban nem feledik közös történelmüket, nem felejtik el, hogy összetartoznak. A sokszínű és tartalmas programok hirdetik egyúttal, hogy megfér egy helyen, egy időben az ukrán, a magyar, a ruszin, a zsidó, a román és a cigány kultúra. Megfér egy helyen és jól is mutat az a sokszínű kulturális kavalkád, amely mindig is jellemezte Kárpátalját.

A program az idei évben a következőképpen alakul:

Szombat 16:00: a koronavárosok kulturális programja 20:00: táncház Közben: kirakodóvásár és kézműves foglalkozás Vasárnap 10:00: ökumenikus istentisztelet a református templomban, köszöntőt mond Grezsa István kormánybiztos. 11:00: koszorúzás az „Öt Koronavárosok Emlékoszlopánál” 12:00: kirakodóvásár a viski tájháznál

A Kárpát Expressz is beszámolt a tavalyi nagy sikerű összejövetelről:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square