Kárpátaljáról szóló konferencia Budapesten

A Kisebbségi Jogvédő Intézet Veszélyben Kárpátalja jövője? címmel rendezett konferenciát Budapesten. A rendezvényen felszólalt Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár, Grezsa István kormánybiztos, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere és Bagdy Gábor budapesti főpolgármester-helyettes is.

Grezsa István reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb visszatér a józanész terepére a két ország kapcsolata, mint mondta, „ebben Magyarország egyértelműen a jog és az igazság pártján áll”. A 21. század Európájában az az oktatási törvény, amit Ukrajna tervez bevezetni, elfogadhatatlan, s egyúttal érthetetlen, hogy a korábbi gyümölcsöző kapcsolatok, amelyek nemcsak a kárpátaljai magyarság, hanem a többségi nemzet segítését is magukban foglalták, ilyen hirtelen feláldozhatók egy politikai vita oltárán – magyarázta a kormánybiztos.

Fotó: Miniszterelnökség, Pattermann Renáta

Potápi Árpád János kiemelte a magyar oktatási rendszer folyamatos megerősítésének fontosságát is. Mint mondta, Kárpátalján a főiskola működtetésére több mint 6 milliárdot fordítottak az elmúlt években, míg a múlt héten az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ alapkövét helyezték el, erre 600 millió forintot különítettek el. Kárpátalján nincs olyan társadalmi réteg, amelyet a magyar kormány ne segítene – tette hozzá. Az államtitkár kitért arra is, hogy Kárpátalján idén több mint tízezer gyermek vesz részt a gyermekétkeztetési programban, amelyre 200 millió forintot fordít a magyar kormány. A pedagógusokat, a művészeti iskolák oktatóit 871 millió forinttal segítik, támogatják az egyházi személyeket, az egészségügyben, médiában dolgozókat.

Fotó: Miniszterelnökség, Pattermann Renáta

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke arról beszélt: a kárpátaljai magyarság jövője veszélyben van, hiszen oktatási rendszer nélkül aligha maradhatnak fenn. Az elfogadott és tervezett törvények soha nem látott mértékű veszélyt jelentenek. Egyúttal megköszönte a magyar kormány és társadalom kiállását. Szerinte lenne mód arra, hogy olyan megoldás szülessen, amely a kárpátaljai magyarság és a többi kisebbség számára is kielégítő. Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy az álláspontok nem közelednek egymáshoz, s nem sok esély van a törvény módosítására – mondta.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere azt mondta: egy független ország területén, egy kiegyensúlyozott európai politika határvonalán elvárnák, hogy minimum az eddigi feltételeket biztosítsák számukra. A magyarok törvénytisztelő polgárai Ukrajnának, de az is törvényben van rögzítve, milyen jogai legyenek a kisebbségeknek.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes köszöntőjében kiemelte: Kárpátalja mindig is a magyarlakta területek szerves része volt. Ismét eljött idő arra, hogy a kárpátaljai magyarság kiállása viszonzásra találjon az anyaország és Budapest részéről.

(MTI)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square