Kárpátaljai festőművész kiállítása Budapesten

Veres Ágota kárpátaljai festőművész munkáiból nyílt kiállítás Lehunyt kertek címmel a budapesti Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Öt évvel ezelőtt azért hozták létre a Kárpát-haza Galériát, mert hisznek a magyar nemzet egységében, a magyar kultúra oszthatatlanságában és abban, hogy a külhoni magyarság nélkül nem teljes a magyarországi magyar közösség, hiszen a külhonban született művészek a magyar kulturális élet szerves részét képezik – mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Veres Ágota munka közben (fotó: karpatalja.ma)

A kiállító Veres Ágotáról Szász elmondta: annak ellenére, hogy az egyik legkiszolgáltatottabb elcsatolt területről, Kárpátaljáról érkezett, művészete mégsem a hétköznapi nehézségeket tükrözi vissza. Éppen ellenkezőleg: az élénk színek, a dinamikus formák, a vidám játékosság pozitív érzetet keltenek a szemlélőben. A művészt idézve kiemelte: mindezzel az édenkert állapotára emlékezteti a befogadókat.

A művész Nagymosás c. alkotása (fotó: karpataljalap.net)

Veres Ágota 1972-ben született Kárpátalján, Beregszászban. A Kijevi Karpenko-Karij Színház-és Filmművészeti Főiskolát végezte el, a festészetet édesapjától, Veres Péter képzőművésztől és Ivancsó András munkácsi képzőművésztől tanulta. 2000-től résztvevője ukrajnai és nemzetközi kiállításoknak, művésztelepeknek, 2004-től tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának. Festészetet tanított éveken át a Beregszászi Iskolások Alkotóházában, a Kárpátalja hetilap gyermekrovatának 2007 óta illusztrátora, 2017-től pedig az Irka című Kárpátaljai gyermeklap grafikusa.

Munkásságát többek között 2013-ban a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el a kárpátaljai magyar alkotóművészet megszervezését és működtetését fölvállaló, 1991-ben alakult, Révész Imre Társaságban végzett meghatározó tevékenységéért.

Az egyik kiállított mű (fotó: forrasgaleria.hu)

(MTI)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square