Vásárhelyi építők Mezőváriban

Több ízben is beszámolt már róla oldalunk, hogy szinte példátlan összefogás eredményeként épül óvoda Mezőváriban. Egy Kárpátaljától távolságban messzi, azonban hozzá lélekben közeli város, Hódmezővásárhely döntött úgy, hogy méltó körülményeket teremt Mezővári óvodásai számára.

Mit sem ért volna azonban az elhatározás, ha nem állnak a kezdeményezés mellé a város vállalkozói, polgárai. Hónapokon át gyűjtöttek a hódmezővásárhelyiek, hogy ne csak álom maradjon az oktatási intézmény. Voltak, akik csak néhány száz forinttal, és voltak olyanok is, akik tízmilliókkal támogatták a nemes cél megvalósulását. A kezdeményezést végül mintegy 800-an, közel 48 millió forinttal támogatták magánszemélyek, olvasókörök, civil szervezetek, vállalkozások. A pénzbeli felajánlások mellett hódmezővásárhelyi cégek többek között építőanyagokkal burkolási munkával, festéssel járultak hozzá a kivitelezéshez. Így összesen több mint 65 millió forint gyűlt össze.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely képviselője, Hegedűs Zoltán alpolgármester és Grezsa István kormánybiztos

Ahhoz azonban, hogy elkészüljön a jövő zálogát jelentő épület, szükség volt a Magyar Kormány hathatós támogatására is. A hódmezővásárhelyi önkormányzat felkérésére bekerült a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program támogatottjai közé a mezővári beruházás, így ma végre birtokba is vehették az új intézményt a gyermekek.

"A kormány közel 40 milliárd forintnyi forrásból az egész Kárpát-medence külhoni magyar közösségeire kiterjedő óvodaprogramot indított, amely bizonyosan Trianon óta a legnagyobb ilyen kezdeményezés. Közelítve a diktátum 100 esztendős évfordulójához ez a jövőt szolgáló program. Jó válasz lehet arra, hogy a magyarság hogyan képzeli el a Kárpát-medencében a következő 100 esztendejét” – nyilatkozta érdeklődésünkre Grezsa István kormánybiztos, aki nem mellesleg önkormányzati képviselő Hódmezővásárhelyen.

A szalagvágás pillanatai (Fotó: Hegedűs Zoltán Facebook-oldala)

Az átadási ünnepségen mondott köszöntőjében Grezsa István azt hangsúlyozta, hogy a mezővári Tündérkert óvoda a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében az első zöldmezős beruházásként épült gyermekintézmény Kárpátalján.

Az öröm kettős Mezőváriban, hiszen az óvoda nemcsak a magyar kormány segítségével épült, hanem elsősorban az ötletgazda és kezdeményező Hódmezővásárhely megyei jogú város támogatásával – tette hozzá.

Legyen jelzés a mezővári óvoda megépülése arra, hogy bármilyen nehéz, időnként kilátástalan is a helyzet Kárpátalján az ukrán mindennapok valóságában, az anyaország, a magyar kormány mindig a kárpátaljai magyarság mellett áll, mindig segítő kezet fog nyújtani – mondta befejezésül a kormánybiztos.

Fotó: Hegedűs Zoltán Facebook-oldala

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármestere beszédében azt emelte ki, hogy az óvoda megnyitása önmagán túlmutató esemény: „egy megvalósult álom, az összefogásnak és a hitnek a jelképe, hiszen a kárpátaljai magyarokkal együtt hisszük, hogy a magyaroknak nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is van ezen a vidéken.”

A nyolcvan férőhelyes, egy év alatt megépült mezővári óvoda kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy mi, hódmezővásárhelyiek komolyan gondoljuk azt, hogy nemzettestvéreinket segíteni kell országhatáron belül és kívül is – mutatott rá befejezésül Hegedűs Zoltán, aki 100 személyes étkészletet, mesekönyveket és karácsonyi ajándékokat is átadott az óvodának.

Fotó: Hegedűs Zoltán Facebook-oldala

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak a kárpátaljai magyar óvodák megújításáért és Hódmezővásárhelynek a mezővári óvoda építéséhez nyújtott támogatásért. Reményét fejezte ki, hogy a Beregszászi járás és egész Kárpátalja egyik legkorszerűbb óvodája Mezőváriban magyar szellemiséggel telik meg.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square