Városrombolók

Több ungvári ismerősünk közösségi oldalára kerültek fel fotók egy vasárnapi tüntetésről. A népes tömeg az értelmetlen rombolás ellen tiltakozott. A történet dióhéjban: rekonstruálás címszó alatt buldózerekkel tüntettek el egy történelmi jelentőséggel bíró, az ungváriak és az ide érkező turisták által is kedvelt műemléképületet a Volosin utcából. Az elpusztított épület Fundanics Cyrill, fűszer- és csemegekereskedő 1920-as években épült háza volt.

Tüntetés a már csak egykor volt Fundanics-ház előtt (Fotó: karpataljalap.net)

Az utóbbi két hónapban csúcsra jár Ungváron az épített örökség elpusztítása. Olyan nagyszerű munkát végeznek a tanácsnál, és még ki tudja hol, hogy szűk 60 nap alatt volt idejük a Fundanics-ház teljes lerombolására, az 1931-ben Oelschläger-Őry Lajos által tervezett filmszínház belső terének teljes elpusztítására, a Bercsényi-szálló homlokzatának részbeni lerombolására, valamint a Korona szálloda építészeti arányainak igénytelen átszabására. Nem tétlenkednek arrafelé a hölgyek és urak, az egyszer szent!

Európában egyébként, ahová Ukrajna nagyon igyekszik, pont ellentétes folyamatok zajlanak. A történelmi szempontból fontos, építészeti és kulturális örökségünk részét képező épületeket nem elbontják, hanem felújítják, megőrzik, tovább adják az utókornak. Nem azért teszik ezt, mert nem lenne pénzük újat építeni, az ódont elbontani, hanem mert tudják, hogy az épített múlt szerves része kultúránknak. Elpusztíthatatlan része identitásunknak. Nemzeti, regionális és városi identitásunknak.

Személyesen is kötődünk ezekhez az épületekhez, még ha ezt nem is azonosítjuk ezt magunkban, mikor elsétálunk előtte. Vannak történeteink gyermekkori csínytevésekről, fiatalkori csókokról, mik előtte estek meg. Ezért fáj, ha ezek a helyek eltűnnek. Fáj, hogy nem mutathatjuk meg gyermekeinknek, unokáinknak.

Már csak emlék (fotó: karpataljalap.net)

De hogy ne csak rosszat mondjunk az ukrajnai műemlékvédelemről: nem kellene külföldre utazniuk az ungvári vezetőknek, hogy lássanak jó példát arra, hogyan lehet megmenteni a régi értékeket. Elég lenne, ha Lembergig utaznának, és ott néznének körül.

Nem értjük, hogy mi a cél Ungváron. A múltat végképp eltörölni? Haverokat olcsón ingatlanhoz juttatni? Nem tudjuk. Mindenesetre annyit jelzünk a döntéshozóknak, hogy a városba egyre nagyobb számban érkező turisták nem az ízléstelen giccses márványpaloták és a vizet okádó oroszlános műbarokk szökőkutak miatt jönnek Ungvárra, hanem hogy megnézzék a zsinagógát, a sétálóutca környékének polgárházait, vagy éppen a várat és a skanzent. Reméljük, utóbbiakat egyelőre nem bontják el, hogy helyükre kék palatetős giccsparádét építsenek…

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square