Idén is megjelenik Kárpátalja az Utazás kiállításon

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosság támogatásával az idén negyedik alkalommal vesz részt Kárpátalja a 2019. február 21-24. között megrendezésre kerülő Utazás Kiállításon.

A rendezvény nyitónapján rendezett sajtótájékoztatón dr. Grezsa István miniszteri biztos kiemelte annak fontosságát, hogy Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közös standon mutatja be a Tisza két oldalán élők által teremtett kulturális sokszínűséget.

Hangsúlyozta, hogy minden eszközzel szeretnék fokozni a jelenleg legsanyarúbb sorban élő népcsoport – a kárpátaljai magyarság – ismertségét és felkelteni az utazni vágyók figyelmét a régió iránt. Ezt szolgálja az Utazás Kiállításon való részvétel, ezt szolgálja a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanáccsal évek óta folytatott együttműködés többek között az idegenvezető tanfolyam szervezése, a falusi turizmus minősítési rendszerének bevezetése, a különböző környezetvédelmi programok megvalósítása terén.

Szintén ezt a célt szolgálják a standon kiállított, a kárpátaljai népművészet ihlette ruhák, amelyek egy most induló divat brand létrehozásának kezdeti lépései. Hrivnák Tünde divattervező BY ME Treasure nevezetű beregi szőttessel díszített kollekciója ugyanis kizárólag eredeti kárpátaljai kézimunkákból készült.

Grezsa István meggyőződését fejezte ki az iránt, hogy Kárpátalját brandként kezelve kell népszerűsíteni a Kárpát-medencében, illetve a világon élő magyarság körében. Ennek eredményes példájaként említette a jövő héten immár heteik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Konyha Hete rendezvénysorozatot Kárpátalján, illetve kilátásba helyezte egy a régi magyar borvidékeket megújító borászati program megvalósítását is a régióban.

Mindezen törekvések megvalósításában természetes és jó partnernek nevezte Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, illetve Nyíregyháza Megyei Jogú Város vezetését és hangsúlyozta azt, hogy a Magyar Kormány célja az, hogy ne szakadjon le a magyarság testéről ez a népcsoport, hiszen egy nemzeti közösséget építünk a Kárpát-medencében.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, parlamenti képviselő, aki köszönetét fejezte ki a Magyar Kormány és dr. Grezsa István miniszteri biztos által nyújtott támogatásokért, illetve a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács lelkes munkájáért. Mint hangsúlyozta, ezeknek köszönhetően nagyon sokat fejlődött Kárpátalja turizmusa az elmúlt időszakban. Bizakodásának adott hangot a 2019-es év által előrevetített új lehetőségekkel kapcsolatban, elsősorban a szálláshelyfejlesztések és a falusi turizmusban megkezdődött minőségbiztosítás kapcsán.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára az egybegyűlteket köszöntve elmondta, hogy 2016 óta abból az apropóból lehet itt minden évben Kárpátalja standján, hogy dr. Grezsa Istvánnal közösen megtegyék a Kárpátaljai Utazási Programmal kapcsolatos bejelentéseket. Közölte, hogy a program elindulása óta több, mint 15 ezer Kárpát-medencei magyar embernek segített abban, hogy eljusson Kárpátaljára. Örömét fejezte ki az iránt, hogy a program 2019-ben is tovább folytatódik, és az elmúlt évben Kárpátaljára utaztatott mintegy 6000 fős részvételi létszámot ebben az évben is el tudják érni, sőt meg is tudják haladni azt. Arra bátorította az egyházi közösségeket, a települési önkormányzati testületeket, a tantestületeket és az egyéb közösségeket, hogy nyújtsanak be pályázatot a szervezethez és látogassanak el Kárpátaljára.

Hangsúlyozta, hogy a régióba érkező közösségek mindig feltöltődve térnek haza onnan, ahol nem csak a vidék csodás értékeit fedezik fel, hanem megismerkednek az ott élő, mindannyiunk számára példát mutató magyarsággal is. Kiemelte, hogy mindezek kapcsán az erkölcsi támogatás mellett a Kárpátaljára látogató turisták több 10 millió forintot hagynak kézből kézbe azoknak, akiknek ez valóban nagy segítséget jelent.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke megtiszteltetésnek nevezte azt, hogy megyéjük Kárpátaljával közös standon mutatkozik be az Utazás Kiállításon. Kiemelte, hogy a két régió közötti kapcsolat minden téren nagyon erős, de a turizmus területe az, melynek hangsúlyozásától komoly sikereket remélnek. Elmondása szerint a rendezvényen igyekeznek bemutatni Szabolcs-Szatmár-Bereg megye csodáit.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke köszönetét fejezte ki dr. Grezsa István felé azért, hogy lehetővé tette azt, hogy Kárpátalja ismételten megjelenjen az Utazás Kiállításon.

Kifejtette azt is, hogy milyen fontos a személyes részvétel egy ilyen rendezvényen, ahol közvetlen módon van lehetőség népszerűsíteni Kárpátalja értékeit és megválaszolni az érdeklődőkben felmerülő kérdéseket.

Rendkívül pozitívan értékelte a Rákóczi Szövetség Kárpátaljai Utazási Programját, mely ékes bizonyítéka annak, hogy a Magyar Kormány nem alamizsnával igyekszik kisegíteni a kárpátaljai magyarságot, hanem olyan programokat működtet, melyek kapcsán kárpátaljai szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Örömét fejezte ki az iránt, hogy Kárpátalja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével egységesen jelenik meg a kiállításon, ami azt mutatja, hogy a régió mindig szerves része volt Magyarországnak. Leszögezte, hogy annak ellenére, hogy a határok elválasztanak bennünket, Szatmárcsekén, Badalóban vagy Mezőgecsében ugyanolyan szilvalekvárt főznek a mai napig. Ez is erősíti azt a meglátást, mely szerint egységes turisztikai termékként kell kezelni és kínálni a két régiót.

Végezetül pedig a jelenlévők a régió felfedezésére buzdítottak mindenkit.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square