Kárpátalja idén is megmutatja magát Budapesten

Közös standdal vesz részt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja az Utazás 2018 kiállításon. Magyarország állandó és jószomszédi kapcsolatot kíván fenntartani Kárpátaljával – mondta Grezsa István kormánybiztos.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai háború kedvezőtlen turisztikai hatásának ellensúlyozására a Rákóczi Szövetséggel közös utaztatási programot indítottak, ami az idén is folytatódik. Kárpátalján a programnak köszönhetően újra megjelentek a magyar csoportok: az egyházi és nyugdíjas utasok mellett a Határtalanul program keretében magyar diákok is érkeznek ide.

Közölte azt is, hogy a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács segítségével több programot finanszíroznak, ezek között kiemelte a frekventált turisztikai célpontok tisztán tartását, idéntől pedig háromnyelvű információs táblákkal tervezik bemutatni egyebek között a Vereckei-hágót.

A sajtótájékoztató pillanatai

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára elmondta: a magyarországi vendégek száma 2016-óta nő, amikor a szövetség a Kárpátaljáért felelős kormánybiztossággal megállapodást kötött magyarországi nyugdíjas és egyházi közösségek utazási programjainak támogatására.

A pályázattal 2016-ban 100 csoportot, mintegy négyezer embert utaztattak Kárpátaljára, akik adataik szerint 50-60 millió forintot költöttek el helyi panziókban, falusi szálláshelyeken, szolgáltatóknál. Tavaly már iskolai csoportok is utaztak a program segítségével.

A Rákóczi Szövetség idén is meghirdetett pályázatában 200 és 250 ezer forint értékű utazási kerettámogatást igényelhetnek közösségek – nyugdíjas, egyházi, nagycsaládos, vagy iskolai – egészen december végéig. A pályázat részletei március elsejétől elérhetőek a szövetség honlapján – ismertette.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: a tanács már harmadik alkalommal vesz részt az Utazási kiállításon, idén először együtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével. Régi céljuk a két régió turisztikai összekapcsolása - fejtette ki. Köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy a kárpátaljai turizmust segítette programokkal a 2014-es kelet-ukrajnai háborút követően.

(MTI)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square