Megelevenedik Kárpátalja történelme

A Kárpátalja történetét a 8. századtól 1920-ig bemutató állandó kiállítás a magyar kormány mintegy 110 millió forintos támogatásával valósult meg Ungváron, a vár épületében. A kiállítást Grezsa István kormánybiztos és Potápi Árpád államtitkár nyitották meg.

Az elmúlt két hónapban a Lehoczky Tivadar Kárpátalja Megyei Múzeum kivitelezésében, a nyíregyházi Jósa András Múzeum szakmai támogatásával sikerült felújítani négy romos helyiséget 500 négyzetméter alapterületen. A termekben 500 eredeti kiállítási tárgyat – korabeli fegyvereket, öltözeteket, háztartási eszközöket, bútorokat, térképeket, pecséteket, címereket – láthat majd a közönség.

Fotó: uzhgorod.net.ua

A legnagyobb örömöt számomra az jelentené, ha itt minél több látogató, köztük magyar és más nemzetiségű diákok és tanáraik megismernék Kárpátalja múltját, beszélnének róla, s a megértés uralná a párbeszédet a kárpátaljai nemzetiségek képviselői között a jövőben – fejtette ki megnyitóbeszédében Grezsa István.

Potápi Árpád János államtitkár azt emelte ki, hogy a nagy történelmi időszakot átfogó állandó kiállítás a magyar és ukrán fél szoros szakmai és politikai összefogásnak köszönhetően jöhetett létre, ami a két múzeum és a kárpátaljai kormánybiztosság, valamint Kárpátalja megye vezetése közötti gyümölcsöző együttműködést jelenti.

Mihajlo Rivisz, a Kárpátalja megyei tanácselnök kiemelte: a történelmi tények ismerete hozzájárul a felmerülő viták rendezéséhez, új kapcsolatok kialakításához. Az ungvári vár falai között nem a nyelvek fognak egymással vitázni, hanem a történelem közös nyelve fog megszólalni – fejtette ki.

Fotó: uzhgorod.net.ua

„A termekben találunk labanc és kuruc harcost, 1848-as katonát, a magyar Szent Koronát bemutató enteriőrt, de itt kaptak helyet Homonnai Drugeth Györgyöt vagy éppen Bercsényi Miklóst és Csáky Krisztinát bemutató enteriőrök is” – sorolta a különlegességeket dr. Rémiás Tibor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója.

Mint elmondta, megfestettük a szabad királyi és mezővárosi címereket, valamint a négy szomszédos vármegye – Ung, Ugocsa, Bereg és Máramaros – címereit, s odaajándékoztunk egy múzeumpedagógiai munkafüzetet, ami a kárpátaljai gyerekek foglalkoztatását segíti.

A Szent Korona másolatával (fotó: szon.hu/Sipeki Péter)

A háromoldalú, kárpátaljai nevezetességeket ábrázoló puzzle a térlátást fejleszti, a múzeumpedagógiai teremben pedig két – a honfoglalásról és a Rákóczi-szabadságharcról készült –, ukrán és angol nyelven feliratozott film is folyamatosan pereg.

A múzeumigazgató arról is beszámolt, hogy a legalább 10 évre tervezett állandó kiállítás érintőképernyős monitorain az Árpád-házi királyokról és a 21 erdélyi fejedelemről kaphatnak teljes képet a látogatók, s ha egyes uralkodókat sokáig szemlélünk, meg is mozdulnak: kacsintanak, felhúzzák a szemöldöküket, vagy éppen kirántják a kardjukat.

Vaszil Seba, a Lehocky-múzeum igazgatója beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kiállítás az elmúlt hét évtized első olyan tárlata, amely hitelesen, tudományos megalapozottsággal mutatja be Kárpátalja történetét a 8. századtól 1920-ig. Elmondta, a kiállított tárgyak több mint kilencven százaléka eredeti, azokat eddig az ungvári vár pincéjében tárolták.

Előtte, utána (forrás: verecke.blogstar.hu)

(MTI, szon.hu)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square