Ungvár, Párizs és a macaron

Ragyogó napsütéssel, lágy szellővel és rügyező természettel érkezett meg a tavasz. A nőnapi, húsvéti, anyák napi időszak, amikor már sok helyen a festett tojások helyett is ezek az édes-habos karikák kerülnek az asztalra: a macaronok. Mi tagadás, szépen mutatnak. De mitől vált ez a desszert – melynek elkészítése kicsit sem egyszerű feladat – ennyire divatossá?

Hivatalos világnapja március 20-ra esik, és bár nem francia eredetű édesség, a leghíresebbet mégis Pierre Hermé párizsi cukrász készíti. Az első darabokat Olaszországban sütötték és a reneszánsz évszázadaiban indultak el hódító útjukra. A macaron egy cukorból, őrölt mandulából és tojásfehérjéből készülő ínyencség. A tészta jellegéből adódóan könnyen lehet színezni, így csak a kreativitáson múlik, ki mit hoz ki belőle. Manapság már az igényesebb cukrászdák mellett a benzinkutakon is találkozhatunk vele. Sajnos. A kettő minősége ég és föld, ezért érdemes inkább biztosra menni.

Kárpátalja egy különleges hely és nem csak azért, mert annyira szeretjük. Kevesen tudják, hogy itt kapható a világ talán legfinomabb macaronja. Ez nem vicc és nem is reklám. Nincs szükség párizsi hétvégére, ha páratlan élményre vágyik az édesszájú turista.

Valentin Shtefanyo, ungvári cukrászmester képviselte Ukrajnát a cukrászművészet első világversenyén (Mondial des art sucres) az Eiffel-torony metropoliszában. A süteménye pedig annyira lenyűgözte a francia zsűrit, hogy a bírói bizottság tagjának választották.

Nővére, Valentina szintén elismert alkotó a desszertek terén. A szerelem fővárosában nemes egyszerűséggel a „Macaronok királynőjének” hívják. Ezek után nem meglepő, hogy az ungvári várnegyed sarkában található cukrászdájuk több mint kötelező célpont. Kívül gyengéden roppan, belül selymesen puha, középen kellemesen krémes, közel sem émelyítő. Pont ideális.

Ahogy Csukás István Gombóc Artúrja mondja el, hogy milyen csokoládét is szeret valójában: „…csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon!”

És a macaront:)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square