Ukrán tanszék indul a Nyíregyházi Egyetemen

A Nyíregyházi Egyetem Ukrán Nyelvi és Kultúra Intézeti Tanszék megnyitóján Grezsa István kormánybiztos tartott beszédet. Az ünnepi eseményen felavatták Udvari István professzor úr emléktábláját is.

Udvari István neve mára különleges helyet foglal el a magyarországi szlavisztikában. Rendkívüli tehetsége és műveltsége széles látókörű tudóssá tette. Annak ellenére, hogy pályafutását sajnálatos módon rövidre szabta a sors, egyedülálló szorgalma által kiemelkedően értékes és változatos örökséget hagyott hátra az utókornak. Szövegkiadásai, monográfiái, folyóiratcikkei, lexikográfiai munkái tartós építőkövei a magyar és a nemzetközi szlavisztikának.

Ünnepi alkalom (A szerző felvétele)

Ünnepi beszédében Grezsa István kormánybiztos kifejtette, „abban hiszek, hogy a tudás a legnagyobb kincs, amit egy közösség a tagjai számára adhat. Különösen így van ez, amikor egy új nyelvet és vele együtt egy új kultúrát sajátítanak el a hallgatók. Minél többen és minél többet tudnak Ukrajnáról, az ukrán nyelvről, úgy válnak majd egyre szorosabbá a magyar-ukrán kapcsolatok”.

Dr. Grezsa István kormánybiztos ünnepi beszéde (A szerző felvétele)

Az ünnepségen a Miniszterelnökség Kárpátaljáért felelős Kormánybiztosa mellett részt vett többek között Arkady Gupalo, Ukrajna Nyíregyházi Konzulja, Szofilkánics Judit, Nyíregyháza MJV Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója is.

A szerző felvétele

Szerkesztőségünk örül a tanszék indításának, és bízunk abban, hogy az ukrán fél kellőképpen értékeli azokat a nagyvonalú gesztusokat, amelyeket Magyarország tesz Ukrajna irányába.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square