Öt napig átjárható lesz a történelmi magyar–lengyel határ

Május elején megnyitják a gyalogos forgalom előtt a kárpátaljai Beszkid-hágón elhelyezkedő határátkelőt, ami az Uzsoki Nemzeti Park területén, mintegy 790 m tengerszint feletti magasságban fekszik – adta hírül a Kárpátaljai Megyei Hivatal.

Lengyelország EU taggá válásának 15. évfordulója alkalmából május elején a két szomszédos régió ideiglenesen beindítja a Lubnya (Kiesvölgy)–Wołosate gyalogos határátkelőt az ukrán–lengyel határon. Ezt a lokációt hosszú ideje egy teljeskörű forgalmat bonyolító határátkelő kialakításának legmegfelelőbb pontjaként tartják számon, amely az első ilyen lenne Kárpátalja területén.

Az Uzsoki-hágó közelében nyílik meg a határátkelési pont (fotó: Wikipedia)

Az ideiglenes határátkelő megnyitásán a tervek szerint részt vesz Marek Kuchciński marsall és Jerzy Kwieciński lengyel beruházási és gazdaságfejlesztési miniszter is. A rendezvény célja a két határmenti régió közötti turisztikai forgalom mértékének felmérése.

Korábban a hágó szolgált az ún. Jószomszédsági Napok megrendezésének helyszínéül, mely fesztivál felélesztése az elmúlt évben erőteljes lendületet adott a két szomszédos régió –Kárpátalja és a lengyelországi Województwo podkarpackie – közötti határ menti együttműködések fejlődésének.

A határátkelő 2019. május 1-5. között tart nyitva 8.00–20.00 óráig. A határátlépéshez az ukrán állampolgárok számára biometrikus útlevél, vagy schengeni vízum szükséges.

Mintegy 20 kilométerre innen, az Uzsoki-hágó közelében található Viharos (Viska) település, ahol a magyar állam korábban megvásárolt egy üdülőt a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete számára.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square