Fontos emlékhelyeink továbbra is tisztán várják a látogatókat

Az elmúlt hetekben Kárpátalja szerte szemétgyűjtő akciókat szervezett a KMKSZ ISZ a magyar lakta településeken. Közben a Tiszta Kárpátalja program állandó csapata sem tétlenkedett, hiszen egész éves felügyelet vállaltunk bizonyos magyar vonatkozású emlékhelyek rendben tartására.

Amíg az általános szemétgyűjtő akciók zajlottak nagy sikerrel, addig mi két alkalommal is felkerestük Vereckét. Láthatóan pozitív folyamat indult el. Talán a tisztaságnak köszönhetően, talán annak, ahogy felszámoltuk a szemétlerakó helyeket, de az utóbbi hetekben csak minimális ott hagyott szemetet találtunk. A füvet viszont lekaszáltuk, hiszen ez is hozzátartozik a környezet ápoltságához. Elhoztuk az elszáradt koszorúkat, hogy újabbaknak hagyjunk helyet.

Tavaszi nagytakarítás

A fű is lekaszálva

A derceni hegyen kialakított emlékhelyen felállított monumentális kereszt messziről hirdeti az I. és II. világháborúban elhunyt katonáink emlékét. Ezt a jelképes temetőkertet is elkezdtük szebbé varázsolni. Még itt is lesz teendő…

Méltó nyughely

Zöld és fehér

A nagy sikerű honismereti műsor, a Hazajáró csapata ismét Kárpátalján járt, hogy bemutassa Husztot, Visket, a Fagyalos-hegységet és a Kraszna gerincét. Ennek részekét jártak immár második alakalommal a Fekete-Tisza forrásánál, ahol az éppen szemetet összegyűjtő és rendet teremtő Tiszta Kárpátalja csapattal találkoztak. Júniusban kerül majd adásba ez a rész.

A fentiek mellett a Munkács határában található Kendereskén, a Feszty-kilátót is megtisztítottuk. Jártunk a beregszászi katonatemetőben, Nagyszőlős, Királyháza és Szerednye várromjainál.

Kiszabadítva a dzsungelből

Munka közben

Ez utóbbiak esetében külön köszönet jár a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum 8 diákjának, akik munkájukkal segítették a királyházi Kankó vár romjait kiszabadítani a bozótosból. Ők már értik és gyakorolják jelmondatunkat: tegyük együtt szebbé környezetünket!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square