Egyre kevesebb a szemét a Fekete-Tisza forrásánál

A hét fő attrakciója a Fekete-Tisza forrása környéke körüli munka volt. A korábban nagy mennyiségben felfűrészelt, kidőlt fákat – ami még ott maradt – eltakarítottuk. Kicseréltük a régi korlátot, megigazítottuk a lépcsőket. Vagy jobban figyelnek az emberek a forrás környezetére, vagy kevesebb turista látogatja mostanában a forrás környékét, de szeméttel gyakorlatilag nem találkoztunk – ez egy remek hír, bízunk abban, hogy sok turista van, akik magukkal viszik a keletkezett hulladékot.

Sajnos gondok is vannak a forrás környékén. Valakik még tavaly ősszel lefestették a forrás falát, egyúttal visszahelyezték a csorgó alá a régi kőedényt is. Nem figyeltek azonban arra, hogy a víz hátrafelé folyik belőle. Ezzel folyamatosan mossa ki a forrás falazata alatt a földet a visszacsorgó víz. Ennek előbb utóbb komoly következményei lesznek, már most láthatóak a megsüllyedés jelei. Mások is észrevehették ezt, mert a kőedény oldalát kiütötték, hogy a víz nem hátra folyjon, de ezzel a probléma egyáltalán nem oldódott meg. Hamarosan megoldjuk ezt is, legközelebb viszünk olyan szerszámokat, amelyek alkalmasak erre.

Tegnap a tiszacsomai Honfoglalás kori temetőkertben segítettünk a KMKSZ csapatának a fűkaszálásban és a park rendbe tételében. A csomaiak jéghideg vízzel, frissen főtt halászlével köszönték meg a kemény munkát, illetve több falusi is kijött, még gyerekek is. Pont erről szól a program: az összefogásról, és arról, hogy közösen kell tennünk környezetünkért, a tiszta Kárpátaljáért.

Ma a nagymuzsalyi romtemplomot tisztítjuk meg a másfél méteres gaztól. Ugyan eredetileg ez a helyszín nem került bele a programba, de ezt a kulturális örökséget sem hagyhatjuk jelenlegi, nem túl rózsás állapotában.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square