Együtt a tiszta Kárpátaljáért

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete és a nagyberegi gondnoki csapat célja, hogy Kárpátalja magyar vonatkozású emlékhelyei méltó színhelyévé váljanak a magyar közösség emlékezésére. Másodlagos célként jelenik meg a helyi emberek bevonása az adott munkálatokba, példát és lehetőséget teremtve a kárpátaljai magyaroknak a közvetlen környezetük gondozására. Az általános "nagytakarítás" mellett több mint hetven angol, ukrán és magyar nyelvű információs táblával látják el a kiemelt helyszíneket, biztosítva az érkező turisták könnyebb tájékozódását.

Idén is tegyünk együtt a Tiszta Kárpátaljáért!

Az aktivisták a csatlakozott településeken működő iskolákban tartanak előadásokat a környezettudatos életmódról, illetve tájékoztatnak a munkanapról. Kárpátalja csatlakozott településein egy időben tisztítják meg környéküket a lelkes fiatalok, helyi lakosok és közéleti szereplők. Reggel fog kezdődni terepen a munka. Az önkéntes környezetbarátok az előre megbeszélt helyszíneken gyűlnek majd össze, onnan indulva pedig megkezdik a takarítást. Ifjúsági szervezetünk részéről minden csatlakozott településen lesznek koordinátorok, akik segítik és irányítják a rendezvényt. A Kormánybiztosság támogatásával készülnek egyedi logóval ellátott szemeteszsákok, illetve munkakesztyűk, melyeket a koordinátorok adnak majd át az önkénteseknek.

Idén egy szakmai kerekasztal is megrendezésre kerül, amelynek célja az ukrán hulladékgazdálkodási stratégiához kapcsolódó gyakorlati lépések elősegítése és környezetvédelmi céljaihoz vezető legfontosabb lépések kidolgozása:

III. Kerekasztal és ötletbörze a tiszta Tiszáért

Időpont: 2018. október 18-19. Helyszín: Visk/Vyshkove (Ukrajna), Fő tér 1./Vulytsya Chervona Ploshcha 1., Zakarpats'ka oblast, 90454

A kétnapos program első napján szakmai kerekasztalt szervezünk előadásokkal, interaktív csoportos munkával, a második napon pedig egy tanulmányutat tartunk, melynek keretében ellátogatunk egy súlyosan szennyezett területre, ahol bemutatjuk a mikroműanyag mérés módszertanát és a helyszín detektálását mobilapplikáció segítségével. A program kiemelt célja, hogy megosszuk és feldolgozzuk a kijevi Waste Management Expo tapasztalatait és ez alapján meghatározzuk a legfontosabb szakmai lépéseket.

Részletes program és jelentkezés a KSZGYSZ oldalán.

A program logója

Az elfogadott ukrán hulladékgazdálkodási stratégiát támogatandó, azt gyakorlati lépésekre váltó együttműködést szeretnénk kialakítani országaink és szervezeteink között, hogy környezetünk állapotát megőrizni és egyben javítani is tudjuk. Ennek részeként szemléletformáló kampányokat is szervezünk a régióban, a lakosság érzékenyítése és környezettudatossága növelése érdekében.

Partnereink:

 • Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács

 • II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

 • Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete

 • Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség

 • KárpátHÁZ Alapítvány

 • Magyarország Beregszászi Konzulátusa

 • Magyarország Ungvári Főkonzulátusa

 • Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

 • PET Kupa

Naprakész információk a Tisztan Kárpátalja Facebook-oldalon és a KMKSZ ISZ oldalán.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square