Program a tiszta Kárpátaljáért

Futótűzként terjednek azok a fotók a közösségi médiában, amelyeket a KárpátUtazó csoport osztott meg a napokban. Azt írják, sőt képekkel is illusztrálják, hogy kitisztították a tiszaújlaki turulos oszlop környékét, valamint a vereckei emlékmű elhanyagolt, szemetes környezetét is rendbe tették.

Tiszta Kárpátalja program, olvashatjuk. Miről is van szó? A KárpátUtazó közösség vezetője, Bíró András, illetve a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács kezdeményezését támogatva, Tiszta Kárpátalja Programot indít a Miniszterelnökség Kárpátaljáért felelős Kormánybiztossága.

Munkában (forrás: KárpátUtazó)

E-mailben sikerült elérnünk Grezsa István kormánybiztost, aki a következőket írta: „sokan nevezik meg problémaként Kárpátaljával kapcsolatban, hogy a csodálatos természeti környezetet elcsúfítja a mindenfelé eldobált, otthagyott szemét. Ezért támogatjuk a kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gyönyörű Kárpátalja teljes pompájában várja az ide látogatókat. Abban bízunk, hogy sikerül olyan környezetet teremtenünk, amelyben mindenki jól fogja érezni magát: helyiek és a vendégek egyaránt. A nyilvánosságot kihasználva, ezúton szeretném megköszönni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Tagozatának segítségét, amely – Dobsa István elnök úrral az élén – nagyban hozzájárul a program sikeréhez”.

Előtte - méltatlan környezet (forrás: KárpátUtazó)

A tavaszi programindító rendezvény – amelynek részleteivel néhány nap múlva jelentkezünk – kapcsolódni fog a magyarországi teSzedd! önkéntes programhoz. A tervek szerint Kárpátalja több tucat pontján egy időben tisztítják meg környéküket diákok, fiatalok, tenni akaró civilek, közéleti szereplők. Abban bíznak a szervezők, hogy végre fellélegzik majd a szemét által eltakart anyaföld, és a jobb körülmények, a tiszta környezet további turistákat csalogat majd szülőföldünkre.

Munkában 2. (forrás: KárpátUtazó)

Szemétszedés után (forrás: KárpátUtazó)

A program nem ér véget az önkéntes munkanappal. A jövőben egy gondnoki rendszer keretében tisztán tartják a legfrekventáltabb turisztikai attrakciók környékét, köztük a szerednyei és nevickei várromokat, a huszti és körösmezői katonatemetőket, vagy éppen a Fekete- és Fehér-Tisza forrásainak környékét. A fentiek mellett angol, ukrán és magyar nyelvű információs táblákat helyeznek el, hogy az ideérkezők hiteles és részletes információt kapjanak a látványosságokról.

Végre egy olyan program, egy olyan kezdeményezés, amelyet mindenki jó szívvel támogathat, és amely közelebb hozza Kárpátalját Európához, mintegy kinyitva Ukrajna ablakait a nyugat felé.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square