Tavaszi szél vizet áraszt

Lassan kitavaszodik és virágba borul a természet. Kárpátalján ez a jelenség turisztikai attrakció is, hiszen a hóvirág, a sáfrány, a szakura (japán cseresznye), a magnólia, a nárcisz tömeges virágzása sok turistát vonz.

A szezon kora márciusban, a sáfrány és a hóvirág virágzásával indul. Ebben az időszakban szinte bárhol találkozhatunk Kárpátalján hóvirággal, de különleges élményt nyújt ilyenkor a Munkács közelében található Nyírhalmi (Berezinka) Arborétum, vagy a virába borult Öreg Falu Múzeum Alsókalocsán (Kolocsava, Ökörmezői járás).

Forrás: karpatalja.blog.hu

Április elején indul a magnólia és a szakura virágzása. Felejthetetlen élmény ilyenkor egy Ungvár Kis-Galagó városrészében, vagy Munkácson tett séta a virágzó fák boltozata alatt. A megyeszékhelyen Szakura Fest néven feszivált is rendeznek minden év áprilisában.

Forrás: karpathir.com

Április végén, május elején virít a keskenylevelű nárcisz a Huszti járásban található Nárciszok völgyében, ahol egész mezők ontják virágjukat az évnek ebben a szakaszában a tömegesen ide érkező turisták nagy örömére.

A vidék szemet gyönyörködtető tavaszi csodái a lilaakác és a nőszirom különböző fajtái, melyek májusban virágoznak. Szintén ebben a hónapban bont szirmot a magyar, vagy Jósika-orgona, amely a Külhoni Magyar Értéktárba is bekerült, mint kárpátaljai jellegzetesség.

A hegyi rétek és gyephavasok különleges növénye a június elején virágzó – népnyelven csak cservena rutának nevezett – kárpáti rododendron, mely az ukrán népi kultúra jellegzetes növénye.

A Bartos József festőművész által bérbevett és részlegesen felújított beregszentmiklósi várkastélyban minden évben virágfesztivállal ünneplik meg a tavasz beköszöntét, melynek megrendezésére idén május 4-5. között kerül sor. A már hagyományossá vált fesztiválon a kiállítással, kastélytúrával egybekötött programok a legnevesebb virágkereskedők és szakemberek részvételével zajlanak.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square