Tanmese az oktatási törvényről

"Egy zsidó embert rajtakaptak, amikor belopózott a hárembe. A szultán azonnal ki akarta végeztetni, de végül mégis adott neki egy esélyt. Ha egy év alatt megtanítja a tevéjét beszélni, akkor megkegyelmez életének. A zsidó ember élt a lehetőséggel, de egy másik megkérdezte tőle: miért vállalkozol erre a lehetetlen feladatra? Mire hősünk így felelt: egy év hosszú idő. Ez alatt meghalhat a szultán, meghalhatok én is, és még a teve is megtanulhat beszélni."

Ez a történet jutott eszembe a legújabb ukrán álláspontról. A kijevi oktatási minisztérium elfogadván a Velencei Bizottság ajánlását, beleegyezett, hogy 2023-ig meghosszabbítja az átmeneti időszakot a tavaly ősszel elfogadott új ukrán oktatási törvény nemzeti kisebbségekre vonatkozó cikkelyének bevezetésére. Persze jól tudjuk, Kijev ezzel csak haladékot adna magának, ami lehet, hogy jó neki (aki időt nyer, életet nyer), de a kisebbségeknek, köztük is elsősorban a magyaroknak semmiképpen. Találóan jegyezte meg Brenzovics László, hogy „úgy érezzük magunkat, mint egy elhalasztott kivégzésnél: bár némiképp megkönnyebbültünk, de nem oszlatták el minden kétségünket.” Különösen azért érezhetjük így magunkat, hiszen ahogy azt Lilija Hrinevics miniszter asszony írta: „az időszak 2023-ig való elhalasztása nem jelenti azt, hogy nem kezdjük el lassanként alkalmazni a törvényt”.

Ahhoz ugyanis, hogy a kisebbségi jogok ne sérüljenek, a kerettörvény vonatkozó részeit kellene teljesen újratárgyalni – mutatott rá Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalmi Kutatóközpontjának főmunkatársa. Megítélése szerint viszont egyelőre szó sincs arról, hogy a kijevi vezetés újratárgyalná az oktatási kerettörvényben foglalt azon rendelkezéseket, amelyek a kisebbségektől korábban megszerzett jogokat vonnak el. Az átmeneti időszak meghosszabbítása felfogható úgy is, hogy a komplex oktatás reformot rögzítő törvény végrehajtására a jelenlegi körülmények között nincs elegendő forrás. Akármi is az ok, a magyarok nem engedhetnek szerzett jogaikból.

Fotó: karpathir.com

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square