Grezsa: a magyar nyelvű oktatás a kárpátaljai magyarság jövőjének záloga

A kárpátaljai magyar nyelvű oktatók kiegészítő támogatásáról döntött a kormány. A Magyar Közlöny tegnapi számában megjelent kormányhatározatban kiemelték: a kormány egyetért a kárpátaljai közoktatási intézményekben magyar nyelvű oktatási és nevelési feladatokat ellátó emberek, illetve a magyar nyelvű oktatási és nevelési feladatok megvalósítását segítők kiegészítő támogatásával.

A Kárpátalján megvalósuló egészségügyi, kulturális és szociális célú programok jövő évi támogatásához szükséges forrás biztosításáról szóló kormányhatározat értelmében 2019-ben egyszeri mintegy 1,4 milliárd, továbbá 2019-től beépülő jelleggel ugyancsak mintegy 1,4 milliárd forintos támogatásról döntött a kormány.

E-mailben sikerült elérnünk Grezsa Istvánt, aki érdeklődésünkre a következőket írta: „örülök, hogy elfogadta a támogatási rendszer kvázi duplázására tett javaslatunkat a kormány. Úgy gondolom, hogy a formálódó nyelvtörvény és az oktatási törvény árnyékában nem tehetünk mást, mint hogy fokozzuk támogatási tevékenységünket Kárpátalján.”

Grezsa István (fotó: Botár Gergely, kormany.hu)

A miniszteri biztos kifejtette továbbá, hogy „a magyarság megmaradásának záloga a magyar nyelvű oktatás megerősítése. Olyan stratégiai területről van szó, ahol a legszélesebb körű konszenzust kell megteremtenünk. Ebből a szempontból is örömteli, hogy az előterjesztés előkészítésében a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közösen dolgozott. Külön szeretném megköszönni Magyar Levente államtitkár úr folytatólagos támogatását.”

(MTI)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square