Szeptemberi programok Kárpátalján

Beköszöntött az ősz, de Kárpátalján szeptemberben is számos rendezvény és fesztivál csalogatja a kikapcsolódásra, igényes időtöltésre, feltöltődésre vágyókat. A kínálat olyan színes, hogy érdemes több rendezvényt is célba venni.

Szeptember 8-án kerül sor Kovács Sándor, ismert kárpátaljai útikönyv szerző, Eszeny – egy falu a kanyargó Tisza mentén című új könyvének bemutatójára. Helyszín: Ungvári járás, Eszeny (a Középiskola épülete). Kezdés: 16.00 óra.

Szeptember 9-én Alma Fesztivált rendeznek Őrdarmán (Ungvári járás).

Idén ötödször kerül megrendezésre szeptember 9-én a Dobó-nap az Ungvári járásban található Szerednyén. Az egri vár védőjének tiszteletére szervezett hagyományőrző fesztiválon a kulturális műsorral párhuzamosan kézműves foglalkozásokkal, illetve magyaros ízekkel várják a látogatókat. Kezdés: 15.00 óra.

Szeptember harmadik hétvégéje szinte zsúfolva van programokkal.

Szeptember 14-én Lubnyán (Nagybereznai járás) – a történelmi magyar–lengyel határon – ünneplik meg az Ukrán–Lengyel Jószomszédsági Napot.

Szeptember 14-16. között immár harmadszor rendezik meg a Városi Sör elnevezésű sörfesztivált Munkácson, a Győzelem parkban. A rendezvényen kizárólag kézműves söröket készítő kárpátaljai sörfőzdék mutatják be termékeiket.

Akinek pedig a sörözés után kedve támadna máshol is kikapcsolódni, az ellátogathat Ungvárra, hiszen szeptember 14-16. között tartják az Ungvári Városnapokat. Az Ung parti város első írásos említése óta eltelt 1125 év méltó megünnepléseként kulturális- és sport programok, gasztronómiai bemutató és sok egyéb színes rendezvény várja a fesztiválra látogatókat.

Szintén ugyanezen a hétvégén, szeptember 15-16. között rendezik meg a Técsői Városnapokat.

Szeptember 15-én koncertre is invitáljuk az érdeklődőket. Az Ákos 50 – Fesztiválturné soron következő helyszíne Beregszász, Barátság Stadion. Kezdés: 20.00 óra. A Kossuth-díjas zenész először Kárpátalján!

Szeptember 15-én kerül megrendezésre a Felső-Tisza Vidéki Magyarok Találkozója (FELTISZA) Nagybocskón (Rahói járás), illetve szintén ezen a napon Erdész Fesztivál is lesz a Beregszászi járási Makkosjánosiban.

Képünk illusztráció. Fotó: afuzet.hu

Szeptember 17-30. között rendezik meg az V. Kárpátaljai Nemzetközi Szobrásztábort. Helyszín: Szolyvai járás, Királyfiszállás, Kvitka Polonini szanatórium.

Szeptember 21-22. között zajlik majd a XVII. Turjevrocentr – Zakarpattya 2018 Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Vásár. A már hagyományossá vált rendezvény helyszíne: Ungvár, Bagolyvár Kulturális-Történelmi Központ (Ungvár, Rákóczi Ferenc u. 2.).

Szeptember 21-23. között kerül megrendezésre az Ungvári járásban a Credo Vándor Fesztivál (szeptember 21. – Rát, Ráti Szt. Mihály Gyermekotthon Zenede, szeptember 22. – Szalóka, a 11 éves Szalókai Nyitnikék Művészeti Iskola, szeptember 23. – Kisgejőc, 20 éves a Credo Alapítvány és a Kisgejőci Gyöngykaláris Kórusiskola).

2018-ban negyedik alkalommal szervezi meg szeptember 22-én az Ökumenikus segélyszervezet a Beregszászi Jótékonysági Félmaratont. A régió egyetlen, különleges élményt nyújtó futórendezvényén a gyerekek és felnőttek is több táv közül választhatnak.

Szeptember 22-én Ungváron második alkalommal kerül megrendezésre a Bercsényi-bál a várban.

A nagy múltra visszatekintő Bereg Fest járási fesztivált idén ötvenharmadszor rendezik meg szeptember 22-23. között. Helyszín: Beregszászi járás, Makkosjánosi, Barna György Stadion.

A Bereg Fest első napján, vagyis szeptember 22-én, Republic koncert emeli a hangulatot a makkosjánosi sportpályán. Kezdés: 20.00 óra.

Szeptember 28-29. között kerékpáros zarándoklatot szervez Beregszászból Máriapócsra a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye.

Szeptember 28-30-án Cseh Napokat szerveznek Ungváron. A fesztivált a Cseh Köztársaság megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezik meg a Narodna téren.

Szeptember 29-én kerül sor a XXVIII. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivál megrendezésére. Helyszín: Ungvári járás, Palágykomoróc. Kezdés: 11.00 óra.

Szeptember 29-én egy másik különleges eseményre is sor kerül Élő Skanzen néven az Ungvári Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A rendezvény ideje alatt minden épület megtekinthető lesz a múzeumfaluban, tájjellegű ételek készülnek majd hagyományos módon, életre kel a vízimalom.

Élményekben gazdag kikapcsolódást kívánunk mindenkinek!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square