Szép Ernő, Huszt híres szülötte

Napra pontosan 133 évvel ezelőtt, 1884. június 30-án született meg Huszton Szép Ernő, magyar költő, regényíró, újságíró, színpadi szerző, elbeszélő, a Nyugat folyóirat köré csoportosuló értelmiség egyik fontos alakja.

Gyermekkora első éveit töltötte csak Huszton, hiszen apja, Szép Sámuel tanító, az egész országot végigvándorolta, végül Hajdúszoboszlón telepedtek le. Szép Ernő gimnáziumi tanulmányait Hajdúszoboszlón és Debrecenben kezdte, Mezőtúron folytatta.

Szép Ernő arcképe (fotó: cultura.hu)

Érettségi vizsgáját már nem tette le, Budapestre költözött, s élclapokban közölte hol kormánypárti, hol ellenzéki bökverseit.

A Nyugatnak indulásától munkatársa, s ezzel egy időben a Fővárosi Cabaret Bonbonnière rendszeres sanzonszerzője. Kigúnyolta a kor politikai, kulturális és művészeti életét, és szellemesen vágott a bécsi udvar felé is. Mestere volt a tárcanovellának is, bár szerényen irka-firkának nevezte e műfaját – azonos címmel kötetet is adott ki 1913-ban.

Szép Ernő Add a kezed c. verse Horváth Lili előadásában

Az I. világháború elején önkéntes betegápoló és haditudósító volt, 1915-től egyre jobban a béke híve lett. Szép Ernő 1920–21-ben Bécsben élt emigrációban, itt jelentek meg avantgárd ihletésű hosszú versei.

A zsidótörvények és a háború alapjaiban változtatták meg életvitelét. 1944-ben 33 év után el kellett hagynia margitszigeti otthonát, augusztusban „csillagos házba” internálták, de a svéd követség mentelmi útlevelével rövid időre szabadult.

1944. október 20-án a nyilasok munkaszolgálatra hurcolták, majd november elején elbocsátották. Viszontagságait Emberszag című kötetében írta meg. 1948 után mélyszegénységben élt, 1953 októberében hunyt el gyomorrákban. A Kozma utcai izraelita temetőben helyezték végső nyugalomra, sírkövén a „de gyönyörű, de boldog ünnepre voltam híva” felirat áll

A költő, író nyughelye a Kozma utcai temetőben (fotó: Szoboszlai Képeskönyve)

Szép Ernő emlékére emelt kopja a huszti református templom kertjében (fotó: TuNo)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square