Az elmaradt Székely-nap margójára

A Beregszászi Római Katolikus Egyházközség a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával és Beregszász Város Önkormányzatával közösen 2017. október 7-re Székely-napot szervezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával.

A kulturális rendezvény dátuma előtt pár nappal azonban megjelent egy közlemény, amelyben a szervezők a Székely-nap elhalasztásáról tájékoztatták a közvéleményt. A nem hivatalos források szerint a rendezvény elmaradásának hátterében az ukrán biztonsági szolgálat áll, ugyanis mint kiderült, készülő nacionalista provokációkra hivatkozva kérték a szervezőktől a rendezvény elhalasztását.

Forrás: polgarportal.hu

Felmerül azonban a kérdés, hogy valós fenyegetésről vagy durva nyomásgyakorlásról beszélhetünk-e az eset kapcsán? A tapasztalat azt mutatja, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az ilyen és ehhez hasonló kárpátaljai magyar hivatalnokokat, közéleti szereplőket, civil szervezeteket, történelmi egyházakat célzó úgynevezett nem hivatalos megkeresések, melyek ellen panasszal élni szinte lehetetlen.

Csak feltételezni lehet, hogy nem véletlenszerű, hanem központi utasításra zajló tevékenységről beszélünk, melynek jól kivehető célja a magyar kérdés „kezelése és kordában tartása” jobb híján a megfélemlítés jól bevált sztálini eszközeivel.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square