Isten éltesse Pál István Szalonnát!

Ma ünnepli születésnapját Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetője. A jeles alkalomból eddigi életútját és sikereit elevenítjük fel.

Nem véletlen, hogy a közkedvelt Szalonna és húga, Eszter is a zeneművészetet választották maguknak élethivatásul. Szüleik legendás alakjai a kárpátaljai zenei életnek és kultúrának. Édesapja, a nemrégiben kitüntetett Pál Lajos, a kijevi operaház karnagyaként dolgozott, nevéhez több kárpátaljai népzenei gyűjtés is kapcsolódik. Édesanyja szolfézstanárként igyekezett meghonosítani Kárpátalján a Kodály-módszert.

Pál István "Szalonna" (forrás: szalonnaband.hu)

Pál István „pályafutása” a tiszapéterfalvi zeneiskolában kezdődött, majd Murzsa Gyulától a cigányzenész hagyományokat leshette el. Fiatal korától kezdve sokat tesz a Kárpát-medencei népzenei kultúra megőrzéséért, legyen szó a magyar, vagy éppen más nemzetiség kultúrájáról.

Ereje szerint dolgozik azért, hogy a népzenei hagyaték újra életre keljen, visszakerüljön a fiatalsághoz. Szalonna nem ápolja, hanem éli a kultúrát a mindennapokban, hisz Sebő Ferenccel együtt vallja, hogy „a hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

Ez a megőrző, továbbadó, életet igenlő gesztus abban is megnyilvánul, hogy családjával immáron évtizedek óta megrendezik a kárpátaljai népzene, néptánc és kézműves tábort, ahol a fiatalok saját táncukkal, zenéjükkel ismerkedhetnek.

Munkában Szalonna és Bandája (forrás: szalonnaband.hu)

Saját zenekara, a Szalonna és Bandája az ország - és lassan már-már az egész világ -legnagyobb koncerttermeinek vendége volt az elmúlt években. Angliában például a királyi család vendégeiként koncertezhettek, mely után személyesen gratulált nekik Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök is, aki a következőket mondta: „csodálatos koncert, melyben érezhető a magyar nép szíve, lelke”.

Szerkesztőségünk nevében kívánunk Pál Istvánnak további éveket egészségben, hogy a Teremtő kegyelméből – Bandájának tagjaival, húgával, szüleivel együtt – legyen ereje minél több embernek visszaadni kultúránk színes szövetének apró darabkáit, hogy újra eggyé válhasson, mit a történelem viharai darabokra szakítottak.

És végül a Facebookon ígért nóta:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square