Szabó Dezső, az ungvári tanár

Híres írónk 1914-től 1917-ig oktatott az ungvári Drugeth Gimnáziumban. Hogyan látták őt az ungváriak, és persze, hogyan látta, láttatta ő ungváriakat?

„Roppant szigorú oktató volt, megvetette a lustákat, hanyagokat, kötelességmulasztókat, és ennek gyakran hangot is adott. Különben nem volt az emberi jóság mintaképe: szerette kigúnyolni a gyenge diákokat, ha kellett, irgalom nélkül büntetett, és erre igen változatos módokat eszelt ki. A Kálvárián lakott, a sírkerttel közvetlenül szomszédos utolsó házban, és azoknak, akik nem készültek el az órára, pontosan éjfélkor kellett megjelenniük az ablaka előtt, bekopogni, és ott felmondani a leckét. Ne feledjük: meglehetősen babonás idők voltak még. Temető, éjfélkor, kísértetjáráskor! Nem egy nebulónak vacogott ilyenkor a foga, és többet aligha kockáztatta meg, hogy ilyen sorsra jusson.

Forrás: nyugat.oszk.hu

Ezzel szemben rengeteget lehetett tanulni tőle. A diákokat lenyűgözte hatalmas tudásával, azzal, hogy szinte egy színész átélésével tudta élővé varázsolni a tananyagot és azzal, hogy a kisujjában volt az egész világirodalom. Különben fő művének, az óriási hatású Az elsodort falunak városunk, Ungvár, az egyik legfontosabb helyszíne. Regényében „a front mögötti Ungvár már maga a pokol tornáca” (Gombos Gyula).

Vitriolos portrékat rajzol egyes, a nehéz időkből hasznot húzó ungváriakról, persze, más néven mutatja be őket, de a kortársak tudták, kikről van szó, és nekem is megneveztek olyanokat, akiket még én is ismertem (például a katonaszabadító korrupt orvost)” – idézi Balla László ungvári költőt, írót Fedák Anita, kárpátaljai újságíró, egyetemi oktató.

Forrás: Magyar Irodalmi Lap (link)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square