Havi 100 ezer forintos támogatás a szórványban magyarul tanító pedagógusoknak

Sokszor és sokat hallhatunk arról, hogy milyen nagy problémát jelent a pedagógusok pályaelhagyása. Az alacsony bérek, a pálya társadalmi megbecsültségének csökkenése miatt nemcsak Kárpátalján, de az egész Kárpát-medencében jellemző trendről van szó. Szintén gondot okoz, hogy sok esetben a szakképzett munkaerő, elsősorban a tanárok, tanítók a mindössze néhány kilométerre fekvő magyarországi területeken vállalnak munkát. Ugyan ott sem a legmagasabb a pedagógusok fizetése, mégis sokszorosa az ukrajnainak.

Különösen sújtja ez a probléma azokat a szórványtelepüléseket, ahol kis számban, de még élnek magyar anyanyelvű emberek, ugyanakkor szakképzett pedagógus már nem található a faluban, kisvárosban.

A kialakult helyzetben, azért, hogy fennmaradjon a magyar nyelvű iskolarendszer Kárpátalján, a magyar kormány támogatásával közel 20 millió forint összértékű program indul, amely az otthonmaradás előnyeiről győzné meg a távozni készülő pedagógusokat.

Orosz Ildikó, Grezsa István és Váradi Natália (Fotó: karpataljalap.net)

A Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosság és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) pályázatot hirdet azon pedagógusok számára, akik vállalják a szórványban való munkavállalást, ezáltal megteremtik annak az alapjait, hogy a szórványvidékeken is megmaradjon a magyar nyelvű oktatás. A támogatásra, amelynek fejenként 900 000 forintnak megfelelő összegű hrivnya (9 hónapon keresztül 100 ezer Ft) az értéke, október közepéig lehet pályázni a KMPSZ-nél.

E-mailben sikerült elérnünk Grezsa István kormánybiztost, aki a következőket írta a pályázattal kapcsolatban: „a KMPSZ javaslatára indítottuk a programot, melynek célja, hogy a szórványvidékeken is megmaradjon a magyar oktatás, megmaradjon a magyarság. Úgy gondoltuk, hogy a havi 100 ezer forintos, pedagógusoknak nyújtott támogatással megbecsülésünket fejezhetjük ki a tanárok felé, egyúttal meggyőzhetjük azokat, akik a pályaelhagyáson gondolkoznak. Egyúttal szeretném megköszönni a szórványban dolgozó tanárok és tanítók munkáját, amely az összmagyarság megmaradásának sarokköve, egyben jövőjének záloga”.

Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban feltett kérdésünkre a következőket írta Grezsa doktor: „a mostani pályázat teljesen független a gyalázatos törvénytől, a jelen program előkészítését már hónapokkal ezelőtt megkezdtük. Fenntartom, amit korábban is mondtam: a helyzet elfogadhatatlan Magyarország számára. Mindent megteszünk, hogy az európaiatlan, kisebbségeket sértő törvény hatályba lépését megakadályozzuk.”

A pályázattal kapcsolatos információk a KMPSZ weboldalán érhetők el.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square