Mostantól hivatalosan is lehet pálinkát főzni Kárpátalján

A borászat mellett a gyümölcspárlatok készítése is igazi tradíciónak számít Kárpátalján. Ukrajnában azonban ezidáig hiányzott ennek a tevékenységnek a megfelelő törvényi szabályozása. Ennek ellenére az itteni gazdák mindig is főztek pálinkát, persze hivatalos engedély nélkül.

A 2018 márciusában bekövetkezett jogszabályi módosítások eredményeképpen azonban kedvezőbb, illetve versenyképesebb helyzetbe kerültek Ukrajnában a gyümölcsalapú alkoholos italokat előállító kis- és középvállalkozások.

Ennek köszönhetően gyorsan létrejött az első pálinkát gyártó kisvállalkozás az országban Agrofruktserviz Kft. néven, mégpedig az Ungvár melletti Minaj településen. A pálinkafőzde alapítója Viktor Fejer, a Kárpátaljai Borászok Egyesületének tagja. A tulajdonos elmondása szerint a korszerű berendezésekkel felszerelt üzemben nagy hangsúlyt fektetnek mind a megfelelően képzett munkaerő, mind a minőségi alapanyag meglétére. A szakmai színvonalat erősítendő megállapodást kötöttek a Magyar Pálinka Nagykövetséggel, melynek szakértői tesztelték a termelést és betanították az üzem dolgozóit a párlatok készítésének minden munkafolyamatára. A megfelelő nyersanyagot a régióban működő farmergazdaságokkal és gyümölcstermesztőkkel kötött szerződések alapján helyi beszállítók biztosítják.

Fotó: palinkafozes.com

A gyümölcspárlatok számos fajtáját állítják elő: szilva, alma, cseresznye, körte, barack, birs, szőlő. Az akár a napi 1000 liter gyümölcspárlat készítésére is alkalmas üzem saját laboratóriummal rendelkezik. A pálinkafőzde által előállított termékek a Palinocska (Pálinkácska) és lefordítva „Az első kárpátaljai pálinkafőző” nevet viselik.

Kérdés az, hogy mindez mennyire legális, hiszen a pálinka hungarikum, európai uniós eredetvédettséget élvez. A „pálinka” elnevezést csak Magyarország és néhány más régió használhatja. Valószínűleg a jövőbeni problémákat elkerülendő használják ebben a pálinkafőzdében is a Pálinkácska nevet. Akárcsak a szintén hungarikum Tokaji aszú esetében, melynek hasonló név alatt futó megfelelőjét éveken keresztül palackozták Kárpátalján és mind a mai napig Szlovákiában is előállítják.

Fotó: portal.nebih.gov.hu

Mindenesetre az tény, hogy a pálinkafőzés nem új keletű tevékenység Kárpátalján. És az is tendencia, hogy manapság már nem csak a saját igények kielégítésére korlátozódik, hanem turistacsalogatóul is szolgál, hiszen a gyümölcspárlatok egyre népszerűbbek az ország keletibb részeiből érkező, vodkához szokott vendégek körében. Nem véletlen, hogy a megye egyik legnépszerűbb turistacélpontjának számító munkácsi várban is kapható pálinka, melyet Birók néven értékesítenek és Dercenben állítanak elő. De szinte minden vendéglátóhelyen, szanatóriumban is hozzá lehet jutni a különböző helyben készült házi pálinkákhoz, melyek minősége sajnos sok esetben bizony kivetni valót hagy maga után.

A jogszabályi változásoknak köszönhetően várhatóan egyre több legális pálinkafőzde jelenik meg majd Kárpátalján, ami remélhetőleg magával hozza a színvonal javulását is.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square