Újabb felújított óvodák

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a magyar kormány 13 millió forintnyi támogatásából és a kárpátaljai görögkatolikus egyház közreműködésével felújított három óvodát adott át ünnepélyesen Grezsa István kormánybiztos.

A beregdédai Búzavirág óvodájában tartott átadási ünnepségen Grezsa István elmondta: a program keretében az elmúlt hónapokban mintegy 25 óvodát korszerűsítettek Kárpátalján a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség koordinálásával. Kiemelte, a magyar kormány támogatásával ezúttal három gyermekintézmény újult meg, Beregdédán kívül a közeli Makkosjánosiban és a nagyszőlősi járási Tiszabökényben, összesen 13 millió forintból.

(Fotó: TJ)

Mivel mindhárom település lakosságának jó része görögkatolikus, a felújítási munkálatokat a görögkatolikus egyház szervezte. Jelképesnek nevezte, hogy az összesen mintegy 120 férőhelyes három gyermekintézményben teljes egészében megújult a fűtési rendszer, így az eddig is családias légkörhöz tényleges meleg is társul azt követően, hogy korábban télen sokszor 12-13 fokot mértek a helyiségeikben.

A kormánybiztos jelezte, hogy Kárpátalján folytatódni fognak a felújítások és építkezések, amelyek nagyobb része még az idén befejeződik. Köszönetet mondott a kárpátaljai magyar görögkatolikus egyháznak az óvodafejlesztés terén folytatott partneri együttműködésért, közölve, hogy az egyház saját forrásból 15 millió forinttal fog hozzájárulni több kárpátaljai magyar település gyermekintézményeinek a felújításához.

Ugyancsak eredményesnek nevezte a Kárpátaljai Református Egyházkerülettel és a római katolikus egyházzal folytatott együttműködést, bejelentve, hogy Munkácson hamarosan átadják az újonnan épült Szent József óvodát. A jelentős óvodafejlesztési beruházások hozzá fognak járulni ahhoz, hogy Kárpátalján további ezer évig megmaradjon a magyar közösség és a magyar szó – hangsúlyozta Grezsa István.

(Fotó: TJ)

Köszöntőjében Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Püspökség magyar ügyekért felelős püspökhelyettese köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Miniszterelnökségnek, a Kárpátaljának és a kárpátaljai magyar görögkatolikus közösségnek nyújtott hatalmas támogatásért. Reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány a jövőben folytatni tudja a Kárpátalján elkezdett magyar építkezést.

(Varga Béla, MTI)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square