További óvodák újultak meg a Felvidéken

Töretlen lendülettel zajlik a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program megvalósítása. A napokban a felvidéki Gelléren, Bogyán, Kolozsnémán, illetve Deákiban, Békén, valamint Csallóközcsütörtökben került sor ünnepségekre abból az alkalomból, hogy megújultak a gyermekintézmény e településeken.

A Gelléren megtartott rendezvényen Grezsa István rámutatott: „annak, hogy a magyarság a 21. században az erős népek közé tartozzon, a magyar nyelvben és kultúrában megtartott gyermekek a letéteményesei”. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos köszöntőjében külön kiemelte, hogy nem valaki ellen, nem mások kárára, hanem „magunkért, a magyarság fennmaradásáért valósul meg ez a program”. Az a célja, hogy magyar óvodába járhassanak a magyar gyerekek, ezt követően pedig magyar iskolában folytathassák tanulmányaikat. Azon meggyőződésének adott hangot, hogy a határon túli magyarság megmaradásának egyik fontos záloga ez.

Fotó: MTI (Krizsán Csaba)

Grezsa István örömtelinek nevezte, hogy a magyarországi támogatások nyomán a szlovák kormány már több helyütt jelezte, hogy szívesen segítene a településeknek a magyar óvodák felújításában.

Az ünnepségen részt vett Menyhárt József is. A Magyar Közösség Pártjának elnöke köszöntőjében így fogalmazott: „Az anyaország terve és vállalt feladata, hogy a Kárpát-medencében a jövőt magyarul írják, nekünk a határon túl pedig az, hogy biztosítsuk, ezt a jövőt itt magyarul is beszéljék, s ebben az óvodafejlesztési program nagyon fontos segítség”.

A Csallóközcsütörtökben megtartott avatón Potápi Árpád János rámutatott, hogy a magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon.

Fotó: felvidek.ma

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára így fogalmazott: „az óvoda- és bölcsődefejlesztési program a nemzetpolitika egyik legfontosabb programja, mert a következő években szeretnénk azt elérni, hogy a Kárpát-medencében minden magyar- vagy vegyes házasságban született gyermek magyar oktatási intézménybe tudjon járni”. Hozzátette, hogy ebben az esetben magyar iskolába mennek ők továbbtanulni, ami pedig az identitás megőrzésének és a közösség megtartásának az alapja.

Potápi kiemelte: azt szeretnék, hogy az óvodafejlesztési program keretében felújított intézmények olyan többletet tudjanak nyújtani, hogy a szülőknek megérje ezekbe járatni a gyermekeiket. Az első eredményekről szólva rámutatott, hogy nagyobb számban íratják gyermekeiket magyar óvodákba a szülők.

Fotó: Nemzetpolitikai Államtitkárság

A rendezvényen Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere megjegyezte, hogy korábban gyakran lehetett hallani olyan véleményeket, hogy a felvidéki magyar közösséget érintő problémák megoldásában nem kell kapcsolatot tartani az anyaországgal. Az MKP Országos Tanácsának elnöke aláhúzta, hogy a magyar kormány által folytatott nemzetpolitikának köszönhetően mára kiderült, hogy megdőltek ezek a nézetek. „A mai nap és a felújított felvidéki óvodák egész sora olyan eredmények, amelyek ezt egyértelműen bizonyítják” – hangsúlyozta.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében közel másfél száz intézményt újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek a Felvidéken. Az e napokban átadott hat gyermekintézmény felújítását összesen közel 200 millió forinttal segítette Magyarország kormánya.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square