Megújult a nagyszőlősi kórház gyermekosztálya

Magyarországi támogatással hozták rendbe a Nagyszőlősi Járási Kórház gyermekosztályát. A 480 ágyas intézmény 108 ezer fő lakosságnak biztosítja a fekvőbeteg-ellátást, közülük 30 679 kiskorú. A kifejezetten gyermekeket ápoló két részleg 45 és 30 ággyal rendelkezik, és közel 3 ezer gyermeket gyógyítanak meg itt évente. Szomorú tény, hogy a páciensek közül sokan hátrányos helyzetűek.

Grezsa István kormánybiztos, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke és Szalipszki Endre főkonzul 2016. áprilisi látogatásukon határozták el, hogy – konzultálva Bíró Erzsébettel, a Megyei Egészségügyi Főosztály igazgató-helyettesével – jelentős támogatást nyújtanak az intézménynek. A beruházás lassan be is fejeződik, egyre javuló infrastruktúra és igényes környezet várja a gyerekeket.

Forrás: karpatinfo.net

A támogatás azért volt különösen időszerű és sürgős, mert a gyermekosztályon 20 éve szinte semmilyen fejlesztés nem történt, áldatlan állapotok uralkodtak. Grezsa István kormánybiztos érdeklődésünkre elmondta, „azt reméljük, hogy a beruházással megszűnik az a tarthatatlan helyzet, ami eddig jellemző volt. A támogatás nem csak a kárpátaljai magyar honfitársaink gyógyulását hivatott segíteni, hanem minden gyermekét. Morális kötelességünk támogatni nehéz gazdasági helyzetben lévő szomszédjainkat, hiszen amikor az egészségről van szó, nem számít, hogy ki ukrán, ki magyar, vagy bármilyen más nemzetiségű.”

Az első ütemben 2 kórterem, 2 vizesblokk – mosdók, WC, zuhanyzó – és a betegfelvételi szoba került felújításra. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pedig az újszülöttek és kisgyermekek hallásának vizsgálatához szükséges orvosi készüléket, valamint több mint 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott át eszköz és ágynemű vásárlására.

A bejelentés (forrás: hu.vynohradiv.info)

A történet 2016. december 23-án folytatódott. Mintha csak karácsonyi csoda lenne, kiderült, hogy 2017 januárjától rendelkezésre áll az az összeg, amelyből az egész kórházi részleg renoválása lehetségessé válik. Most április van, és jelenleg már csak a mesefigurák festése maradt hátra, hogy a gyermekek minél vidámabb és barátságosabb környezetben gyógyulhassanak.

Egy év alatt sikerült tehát az európai előírásoknak megfelelő körülményeket teremteni. Tanulságos lehet mindnyájunk számára, hogy a jótékonyságnak nincsenek határai. Szó szerint és átvitt értelemben sem.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square