Munkácsy emlékérme

A minap mi is foglalkoztunk vele, hogy fontos évfordulót ünnepel a magyar kultúra, és ezzel együtt fontos évfordulót ünneplünk mi, kárpátaljai magyarok is. Február 20-án volt 175 éve, hogy Lieb családnévvel megszületett Munkácson a szülővárosa nevével világhírű karriert befutott Munkácsy Mihály.

A Magyar Nemzeti Bank – tisztelegve a mester emléke előtt 10 000 forintos címletű emlékérmét bocsátott ki a festőgéniusz születésnapjára időzítve.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle pedig recézett. Az érméből 5 ezer darab készíthető a Nemzeti Bank tájékoztatása szerint.

Az emlékérme előlapja (forrás: Magyar Közlöny)

Az emlékérme előlapján Munkácsy Krisztus Pilátus előtt c. festménye alapján készült ábrázolás található, míg hátlapján a művész félalakos portréjának másolata látható, mely Munkácsy 1896-ban készült Önarckép c. munkáját felhasználva készült.

Az emlékérme hátlapja (forrás: Magyar Közlöny)

Az MNB 2 000 forintos címletű emlékérmét is kibocsátott ugyanezzel az ábrázolással, annyi különbséggel, hogy a kisebb címletű érme nem ezüstből, hanem rézötvözetből készült.

Forrás: Magyar Közlöny

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square