174 évvel ezelőtt született Munkácsy Mihály

174 évvel ezelőtt, 1844. február 20-án látta meg a napvilágot Munkács híres szülötte, Munkácsy Mihály. A bajor felmenőkkel rendelkező fiatalember 1868-ban kérvényezte a Belügyminisztériumnál a Munkácsy név felvételét.

Így vall a névváltoztatásról:

„Én magyarországi munkácsi születésű levén, s már több évek óta el hagyva családi Lieb nevemet mint festő – Munkácsy néven működöm. Hogy eddig törvényesen át változtathattam volna nevem attól kiskorúságom tartott vissza, most azonban be töltve a 24. évet bátorkodom mély tisztelettel folyamodni a Munkácsy, mint felvett név törvényesítésért.”

Már a névválasztás is mutatja, de a későbbi események is azt igazolják, hogy a mester szerette szülővárosát, és Munkács is szerette őt. 1880-ban a város – Budapest után a második településként – díszpolgárrá választotta az ekkor már világhírű Munkácsyt.

Munkácsy Mihály Honfoglalás c. festménye (forrás: mek.oszk.hu)

1882-ben egy népes társasággal, köztük Jókai Mórral és Mikszáth Kálmánnal együtt, hazalátogatott Munkácsra. Az avatóünnepségre Párizsból érkezett festőt díszkapuval fogadták, fáklyásmenetet tartottak, illetve – a Csillag szállodában – bált rendeztek a tiszteletére, s a városházán került sor az ünnepélyes díszpolgárrá avatásra. Ezt Munkácsy Mihály később élete legnagyobb élményének nevezte.

Munkácsy Mihály mellszobra Munkácson (forrás: karpatinfo.net)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square