Munkácsy Mihály Magyar Ház — egy szelet a múltból, amely a jövőnket teheti szebbé


Az avatóünnepsége előtt, illetve azt követően kérdeztünk meg néhány Kárpátalján élő, illetve itt született vendéget arról, mit jelent számukra a Magyar Ház.


Dmitro Tuzsanszkij, a Közép-európai Stratégia Intézetének igazgatója, az ukrán-magyar kapcsolatok szakértője: — Egy nagyon jó és nagyszabású projekt ez! Jó példa Ukrajna számára azt illetően, miként is kell viszonyulni a történelmi épületekhez — országunkban ugyanis több a példa arra, hogy tönkreteszik a történelmi épületeket, ahelyett, hogy megóvnák, felújítanák azokat… Emellett nagyon jó példaként szolgál magának az eseménynek a légköre, hiszen nem csak magyarokat látunk itt, hanem ukránokat is: az emberek mindkét nyelven beszélgetnek…


A Magyar Ház tehát egyrészt, a magyar identitás megőrzésének és bemutatásának eleme. Másrészt, a jószomszédság és a két nemzet kommunikációjának eleme. Harmadrészt pedig jelképes ez: e szépen rendbehozott épületet követően hozzá lehetne látni itt az ukrán-magyar jószomszédi kapcsolatok „restaurálásához” is! Úgy vélem, hogy jó helyszíne lehetne a két állam, a két nemzet vezetői találkozójának, a két ország jószomszédi párbeszédjének!


Pákh Imre üzletember és műgyűjtő, a Magyar Ház egyik mecénása: — Egy rendkívüli eseménynek lehettünk szemtanúi ma, hiszen legalább 75 évet várt a kárpátaljai, ezen belül a munkácsi magyarság erre az avatásra! Annak idején nekünk csak álmodnunk volt szabad arról, hogy ez valamikor megvalósul — s íme, megtörtént! Szerintem az Úristen küldte ezt nekünk ajándékként, mert valami jót tehettünk az életünkben…


Persze, nagyon fontos, hogy megtöltsük komoly tartalommal. Azt ugyanis látom, hogy Munkácsy szelleme már „rászállt” a Házra, jöhet hát a minőségi tartalom, amihez én szívesen segítséget nyújtok!


Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke: — Az én meglátásom szerint ennek az épületnek a külseje és a belső kincse az maga a történelem! Aki megtekinti ezt, vagy betér ide, egy olyan múltat fog felidézni, egy olyan múltat láthat, ami őt szívében-lelkében nemesíteni fogja, s legalább ilyen szépre, ilyen jóra szeretne majd vágyni, arra, hogy ebbe az irányba induljanak el az ő életkörülményei, a város arculata…


Azt mondhatom, hogy ez az épület egy szelet a múltból, amely a jövőnket teheti szebbé, ha az emberek elgondolkodnak ezen!


Andrij Baloga, Munkács polgármestere: — Egy csodálatos épület ez városunk központjában, amelynek megvan a saját történelme… S nagyon jó dolog, hogy megújulnak az ilyen épületek, hogy új életet lehelnek beléjük, új értelmet kapnak!


Nem csupán a magyar közösség számára válik a kultúra központjává, hanem a város többi polgára és vendégei számára is, hogy a saját szemükkel láthassák, hallhassák, hogy milyenek a magyar hagyományok…


Az elvégzett felújítás pedig kiváló példaként szolgál arra, miként kell szeretni a szülővárosunkat, miként kell nekünk, munkácsiaknak viszonyulnunk az épületeinkhez. Meggyőződésem, hogy nemsokára mi is hozzálátunk a történelmi objektumaink felújításához!


Majnek Antalnak, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke: — Ez a Magyar Ház itt, Munkácson, ennek központjában dísze lett a városnak. De igazából nem csak ez az építészetileg gyönyörű külső és belső a döntő, hanem az, hogy a közösség számára lesz egy találkozóhely — nem csak a munkácsi, hanem az egész kárpátaljai magyar közösség számára lesz egy nagyon szép találkozási lehetőség!


Most már csak azért fohászkodunk, hogy maradjanak itt a magyarok… Sok-sok ötletet kell kitalálni ahhoz, hogy a közösségek megmaradjanak — s akkor van jövőnk!Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora: — Egy olyan épülettel gazdagodott most Munkács, illetve Kárpátalja, amelyre büszkék lehetünk! Személy szerint annak örülök, hogy e több mint százéves épület nem csak külsőleg szépült meg, hanem tartalmában is méltó helye lesz a kultúrának…


Számomra talán az a legérdekesebb és legizgalmasabb ebben az épületben, hogy közösségépítő lesz, illetve otthonra lelhet itt a közösség: megtalálhatja azokat az értékeket, amelyek segíthetnek abban, hogy könnyebben átvészeljük a hétköznapokat, a mindennapokat!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square