Aki magyar, velünk tart!

Már csak 15 nap van hátra, és már csak néhány ezer aláírás szükséges. Már 7 országban elértük a megállapított kvótákat, tehát, ha meglesz az 1 millió aláírás, akkor az EU tárgyalni fogja a kisebbségvédelmi kezdeményezést.

De mi is az a Minority SafePack?

Az Európai Unióban mintegy 50 millió olyan személy él, aki egy nemzeti kisebbség vagy kisebbségi nyelvi közösség tagja. Óriási értéket jelentenek az európai közösség számára. Fontos, hogy biztonságban érezhessék magukat szülőföldjükön és megélhessék kultúrájukat, gyakorolhassák anyanyelvüket.

Mit üzenünk vele az EU vezetőinek?

A kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírói azt az üzenetet közvetítik az Európai Unió felé, hogy szeretnék, ha az EU megerősítené a kulturális és nyelvi sokféleséget és a kisebbségi jogokat.

Ki írhatja alá?

Bárki aláírhatja, aki elmúlt már 18 éves, és rendelkezik egy uniós ország állampolgárságával. Nem kell félnünk adataink biztonsága miatt sem, hiszen a kampány az Európai Bizottság Luxemburgban található szerverein és szoftverein keresztül fut. Az adatokat semmilyen más célra nem használhatják, és néhány hónapon belül törlik is.

Grezsa István kormánybiztos Hódmezővásárhelyen írta alá a kezdeményezést

Miért fontos ez a kárpátaljai magyaroknak?

Mert a kezdeményezők egy uniós Ajánlás elfogadását kérik, amelyben az EU meghatározza a legjobb megoldásokat a kulturális és nyelvi sokszínűség védelmére és támogatására, különös tekintettel a regionális és kisebbségi nyelvek használatára a közigazgatásban, a közszolgáltatásokban, az oktatásban, kulturális téren, az igazságszolgáltatásban, a médiában, az egészségügyben, a kereskedelemben és a fogyasztóvédelem terén.

Meg akarunk maradni (fotó: eReN)

Jelent ez bármit is Ukrajnában?

Ha ez ajánlás elfogadása megtörténik, akkor Ukrajna felé is precedens születik a kisebbségi jogvédelem tekintetében. Ha Ukrajna komolyan gondolja, hogy Európához akar tartozni, akkor igen, jelent! Erről részletesen ide kattintva olvashatják a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont vezetőjének, Csernicskó Istvánnak kiváló gondolatait.

A kezdeményezésről ide kattintva olvashat bővebben.

Ide kattintva írhatja alá.

Hajrá, magyarok!

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is támogatja (fotó: Árvai Károly)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square