A miniszobrok nyomában

Ungváron a turisták számára nem csak a tavasszal virágzó különleges japán cseresznye és magnólia fákról készítenek térképeket, hanem A miniszobrok nyomában elnevezésű túra is egyre népszerűbb. Kolodkó Mihály ungvári szobrászművész első miniatűr szobra – a Mikulás – 2010-ben jelent meg az Ung-parton, amit hamarosan újabb alkotások követtek. Az azóta elkészült szoborkollekció nagy népszerűségnek örvend mind a helyiek, mind a városba látogató turisták körében.

A művész alkotásaival többnyire a vidék magyar vonatkozású kulturális-történelmi hagyományait jeleníti meg. Csáky Krisztina és Bercsényi Miklós miniatűr párosa, Bartók Béla, Erkel Ferenc, Kölcsey Ferenc, Arany János szobrai mára a város arculatának szerves részévé váltak, csakúgy, mint a vidékhez egyéb módon kapcsolódó személyek, mint például Laborc fejedelem, Suhaj a betyár, Kroton, az erőművész, Svejk, a derék katona emlékét őrző alkotások.

Művészi mondanivalójának megfogalmazása nem csak különböző személyek megformálására korlátozódik, hiszen a miniatűr szobrok között találunk olyat is, ami Rubik-kockát, gőzhajót vagy telefonkészüléket ábrázol.

A szoborkollekcióról egy kétnyelvű útikönyv könyv is megjelent Ungvár – a miniszobrok fővárosa címmel, amely bemutatja a közel negyven apró alkotást és térképmellékletével tulajdonképpen kalauzként szolgál azok számára, akik mindegyik szobrot fel szeretnék fedezni a városban. A művész alkotásaival nem csak Ungvár utcáin találkozhatunk. Még 2015-ben helyezték el Munkácson Rákóczi fejedelmünk miniatűr szobrát, illetve a Beregszentmiklósi-várkastélyban kapott helyet Zrínyi Ilona és Thököly Imre párosa.

2019. március 19-én újabb magyar vonatkozású miniszobrot avattak Ungváron: a Szent Koronát ábrázoló alkotás a magyar főkonzulátus előtt, egy fekete márványoszlopon kapott helyet. A szobor talapzatán feltüntették a koronázási ereklye hányatott sorsának állomásait idéző legfontosabb dátumokat, köztük 1805 decemberét, amikor Ungváron és Szerednyén, illetve az 1805 decembere és 1806 márciusa közötti időszakot, amikor Munkácson őrizték a Szent Koronát.

A legfontosabbak között számon tartott magyar nemzeti jelkép kihelyezése persze éles felháborodást váltott ki ukrán nacionalista berkekben, de mint tudjuk, minden csoda három napig tart, és mindez mit sem változtat a szobor művészi és jelképi értékén. 2017 novemberében a magyar kormány támogatásával felújított ungvári vár épületében egy állandó kiállítás is nyílt Kárpátalja történelme a honfoglalástól Trianonig címmel, melynek egyik fő kiállítási tárgya szintén a Szent Korona másolata.

Az időközben Magyarországra települt Kolodkó Mihály azóta sem hagyott fel a kis szobrok készítésével és kihelyezésével. A Vácon élő művész Budapest utcáin is megannyi szobrot állított már fel. Az itt született alkotásait sok esetben a magyar kötődés számára fontos vagy megélt élményei ihlették, mint például gyermekkora kedvenc rajzfilmsorozatainak hőse, a Főkukac, melyet a Bem rakparton helyezett el vagy Mekk Elek, aki a Széll Kálmán téren kapott helyet. Elmondása szerint azért választotta az egykori Moszkva teret, mert a rendszerváltás után jellemzően sok kárpátaljai ember keresett nap mint nap alkalmi munkát ezen a helyen. A Főkukac mása egyébként Ungváron is megtalálható volt, de sajnos egy ideje eltűnt az Ung partról. A művésznek gyakran kell pótolnia műveit, de ezt csak akkor teszi meg, ha az emberek észreveszik, hogy eltűntek az apró szobrok.

A gerillaszobrokként is emlegetett alkotások kihelyezéséhez a művész a legtöbb esetben, csakúgy, mint Ungváron vagy Munkácson, Budapesten sem kér engedélyt, ami elsősorban a szobrok mérete miatt lehetséges. Így a járókelőkre van bízva, hogy észreveszik-e a miniatűr alkotásokat és megértik-e azok üzenetét. Egyfajta kommunikáció ez a művész és a szobrait megcsodáló közönség között. Akad azonban kivétel is: ünnepélyes keretek között avatták fel 2015-ben Harry Houdini miniszobrát, amely a K11 Művészeti és Kulturális Központ első emeleti előadótermében található, illetve Liszt Ferenc miniatűr mását, amely a zeneszerző nevét viselő budapesti repülőtéren került felállításra 2018-ban.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square