Meglepő és nem mulatságos

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy budapesti tanácskozáson azt mondta, hogy a külhoni magyarság megmaradása attól függ, sikerül-e előrelépni, vagy sem az autonómia területén, a magyar érdekérvényesítés pedig egyenesen arányos a külhoni magyar pártok választási sikereivel.

Erre jön a hír, hogy az ukrán külügyminisztérium meglepődött a fenti kijelentésen. Mint a honlapjukon kiadott közleményben írják, „a két országnak együtt kell ellenállnia azoknak a kísérleteknek, amelyek kihasználják a nemzetiségi kisebbségi jogok szavatolásának kérdését – így Semjén Zsolt szavainak értelmezését is – a bizalmatlanság és a félreértés légkörének szítására”.

Semjén Zsolt (forrás: origo.hu)

De a java csak ezután jön: „az ukrán vezetés és a magyar közösség sokéves erőfeszítéseinek köszönhetően az Ukrajnában élő magyar kisebbség kulturális, vallási és oktatási igényeinek teljesítése több tekintetben példaként szolgálhatnak a térség sok más országai számára”.

Hogy mi van? Mit állít a kijevi külügyminisztérium? Hogy teljesítik a magyar kisebbség, kulturális, oktatási igényeit, és hogy ez példaként szolgálhat a térség országai számára?

Pavlo Klimkin (forrás: alchetron.com)

Szóljon már valaki Klimkin külügyminiszter úrnak, hogy nagyra becsült politikustársai a kisebbségi és oktatási alapjogok megnyirbálásával fenyegetnek. Azt is mondja már el valaki a derék külügyérnek, hogy Petro Porosenko elnök néhány napja terjesztette elő azt a törvénytervezetet, mely a kettős állampolgárság betiltását irányozza elő.

Most rajtunk a meglepődés sora: baromira meglepődtünk az ukrán külügyminisztérium pofátlan közleményén.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square