Magyar mindennapok Kárpátalján

Magyar mindennapok Kárpátalján címmel nyílt megrendítő erejű fotókiállítás Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében. Az MTI fotósának, Mohai Balázsnak a képei a Beregszászon és környékén, létminimumon, vagy az alatt élő gyermekek életébe engednek betekintést. A kiállítást Magyar Levente külügyi államtitkár nyitotta meg.

A fotók a szinte kizárólag magyarok lakta településeken, Asztélyon, Beregardón, Bulcsúban, Dédán, Kígyóson, Macsolán és Makkosjánosiban készültek.

A sorozat egyik darabja - Egy kisfiú a kárpátaljai Macsolán (fotó: Mohai Balázs, MTI)

A megnyitóbeszédek előtt a Liszt Ferenc-díjas Pál István Szalonna és Bandája muzsikált, valamint a szintén kárpátaljai Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművésznő mondta el József Attila Szeretném, ha vadalmafa lennék c. versét.

A kiállítás megrendezésével az a célunk, hogy bemutassuk, milyen felfoghatatlan körülmények között élnek honfitársaink alig 300 kilométerre a magyar fővárostól. Kárpátalja legújabb kori története súlyos megrázkódtatásokat hozott és hoz - fejtette ki Magyar Levente.

Magyar Levente (fotó: Kovács Márton, KKM)

A kiállítást azért szerveztük, hogy saját szemükkel lássák, mi a szomorú kárpátaljai valóság, és az anyaországban élők azonosulni tudjanak ezzel - tette hozzá, majd folytatta: "ha nem fog össze hatékonyan a világ magyarsága, hogy kárpátaljai testvéreink segítségére siessen, akkor könnyen lehet, hogy az ott élő magyarok számára az utolsó fejezet zajlik. Ebben e helyzetben a magyar államnak és társadalomnak, magánszemélyeknek és a civil szervezeteknek is kötelességük segíteni".

Fiúk játszanak egy szántóföldön (fotó: Mohai Balázs, MTI)

Mohai Balázs Hemző Károly- és Junior Prima-díjas fotográfus kiemelte, hogy meglátása szerint komoly problémát okoz Kárpátalján, hogy családja eltartása érdekében sok szülő kénytelen távol, leginkább külföldön dolgozni. A fotós azt is megjegyezte, hogy a rendkívül nehéz körülmények ellenére erős közösségeket talált az anyag gyűjtésekor, az ott élő emberek mindent megtesznek, hogy biztosítják az alapvető szükségleteket gyerekeiknek.

A külügyi tárca a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve gyűjtést rendez az állományában és háttérintézményeiben dolgozók között, hogy segélyt tudjon eljuttatni a kiállításon bemutatott több száz nehéz sorsú kárpátaljai magyar gyereknek és családjuknak.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square