Magyar támogatásból épül játszótér a frontvonal árnyékában

Magyarországi támogatásból épül játszótér Volnovakhában, alig 20 kilométerre az ukrajnai háborús fronttól. A határokon átívelő összefogásról Ukrajna Magyarországi Nagykövetségén tartottak sajtótájékoztatót.

„A városkából járt Budapesten egy gyerekdelegáció és annak tagjai arról beszéltek, hogy mindennél jobban szeretnék a békét. Az, hogy játszóteret kapnak a gyerekek, ott, a frontvonalhoz közel, szimbolikus dolog: közelebb viszi őket a békéhez is, a jövőhöz is” – fejtette ki Liuba Nepop nagykövet asszony.

Fotó: Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének Facebook-oldala

A kezdeményezés ötletgazdája egy magyarországi üzletember, Horváth Zoltán, aki a Máltai Szeretetszolgálat segítségével jótékonysági felhívást tett közzé, amelynek keretében egy hónap alatt 7 millió 70 ezer forintot sikerült összegyűjteni. Horváth Zoltán a részletekkel kapcsolatban elmondta, hogy „több magyarországi játszótér tervrajzait, fotóit is elküldték a városba, azok közül válasszák ott ki, milyen új, korszerű és az európai szabványoknak megfelelő létesítményt szeretnének.”

A kezdeményezéshez csatlakozott a Miniszterelnökség Kárpátaljáért felelős Kormánybiztossága is. „A magyar kormány évente 20 ukrajnai katona rehabilitációs kezeléséről gondoskodik és 2016-ban több mint 3 ezer ukrajnai gyereket nyaraltatott Magyarországon” – emlékeztette a hallgatóságot Grezsa István kormánybiztos.

Fotó: Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének Facebook-oldala

„Magyarország elkötelezett Ukrajna politikai, társadalmi, gazdasági stabilizációja mellett, ezért is volt az egyik fő szószólója a június elején életbe lépett vízummentességnek az ország és az Európai Unió között. Magyarországnak 150 ezer indoka van erre, de nem elhanyagolhatóak a gazdasági együttműködésben rejlő távlatok sem” – fejtette ki a politikus.

A sajtótájékoztatón rész vett Pápai Joci is, a Dal 2017 győztese, aki Magyarországot képviselte az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben. „Két hétig voltam ott, és otthagytam a szívem egy darabkáját – mesélte a művész. Mint mondta, magával ragadónak találta az ukrán fővárost, kedvesek az emberek, a családját még az idén elviszi oda.

Ismét egy kiváló példa arra, hogy összefogással igenis segíthetünk bajba jutott embertársainkon, különös tekintettel a gyermekekre.

A Globo Televízió helyszínen készített videóriportja:

(globoport.hu)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square