Levelek Viskről X - Iyvó, a Monarchia utolsó tanúja

Ha megkérdeznénk, hogy hol van Ilyvó, alig akadna, aki meg tudná mondani. De, ha Lvovra kérdeznénk rá, a legtöbben azonnal rávágnák, hogy Ukrajnában található. Sokan tudnák, hogy Lviv, Lemberg, Lwow, Leopolis ugyanazt a várost jelentik. Lvov magyarul Ilyvó, a Monarchia ékköve volt.

A múlt hétvégén két ösztöndíjas társammal és két viski barátunkkal két napot voltunk Lembergben, egy fárasztó, de fantasztikus kiránduláson. Másodszor jártam ebben a csodálatos városban, tavaly a bátyámmal és az unokatestvéreimmel, most a barátaimmal.

Már az első alkalommal lenyűgözött a város. Minden részét áthatja a történelem, a viharos, olykor felemelő, de a legtöbbször gyötrelmes múltja. Tartozott Lengyelországhoz, a Kijevi Fejedelemséghez, a Lengyel-Litván perszonálunióhoz, Ukrajnához, a Szovjetunióhoz, a náci Németországhoz, a Halicsi hercegséghez, az Osztrák-Magyar Monarchiához. Támadták falait a svédek, kozákok, erdélyi csapatok, török seregek.

A város még ma is soknemzetiségű hely. Élnek itt ukránok, oroszok, lengyelek, fehéroroszok, zsidók, örmények, cigányok, grúzok, tadzsikok és magyarok. Kétszáz körüli magyar él itt. Kétszáz jórészt értelmiségi, zenész, orvos, egyetemi tanár, hűséges magyarok.

A város leghíresebb polgármestere is egy magyar ember volt. Boim Györgynek hívták. Báthory István lengyel király hívására költözött Lembergbe gazdag posztó kereskedőként, és lett belőle a leghíresebb lembergi magyar és lett a város polgármestere. Emlékét közel a városházához, a „lengyel” templom mellett egy lenyűgöző kápolna őrzi.

Az Egyetem bal oldali sarkánál újabb magyar emlék található. Az egyik legnagyobb magyar matematikus Bolyai János két évig itt katonáskodott a császári hadsereg katonájaként. A város egyik legforgalmasabb részén tábla őrzi emlékét, ahová a helyi magyarok a nemzeti ünnepeinken elmennek megemlékezést tartani.

Sok helyre eljutottunk, ahová kötelező elmenni turistaként, de voltunk ott is, ahová, ha nincs Cubik László viski barátunk, tanár úr, soha nem juthattunk volna be. Neki köszönhetjük látogatásunkat az Érseki Palotában, amelyet 2001-ben felkeresett Szent II. János-Pál Pápa. Kivételes lehetőségként teljesen körbe járhattuk az épületet, bemehettünk az érseki múzeumba, képeket készítettünk a vallási jelképekről.

Voltunk az örmény templomban, ahol nyomasztó, sötét színek domináltak. Nem úgy a római katolikus és az ortodox templomokban. Harsány túldíszítettség, vonzó csillogás dominál bennük, mintha a hétköznapok ukrán valóságát akarnák ellenpontozni. Persze tudom, hogy nem így van, a vallási szimbólumok időtlenek és nem helyhez kötöttek, mégis végig kísért ez az érzés lembergi utunkon. Az örmény templom a többihez képest szegényesebbnek tűnt. De semmivel sem tűnt távolibbnak az emberektől és Istentől. Sőt!

Feljutottunk a Városháza tetejére is. Gyönyörű látkép tárult elénk, az egész várost be lehetett látni. De be lehetett látni a házak leromlott udvaraiba is, furcsa kontrasztként a külső felújított látszat világ és a belső válóság között.

Voltunk misén a lengyel Szent Mihály templomban, ahol egyéb nyelveken, a lengyelen kívül ukránul és angolul is miséznek. Bejárhattuk a dominikánus templom alagútrendszerét is, amely a 15. századig börtön volt, s csak ezt követően vált egyházi intézménnyé. Jártunk a jezsuiták és a bernardinusok templomában is.

Kissé elfáradva tettünk kitérőt a hit világából a gyarlóság világába. Indokolatlanul kevesen tudják, hogy Európa egyik legfinomabb csokoládéját Lembergben gyártják. Fantasztikus ízekben, hihetetlen minőségben állítanak itt elő mindenféle csokit. Ha ez a tudás néhány tucat kilométerrel nyugatabbra hasznosulhatna, ezek a termékek számunkra megfizethetetlenek lennének. Így aztán a csokoládé is újabb indok lehet ahhoz, hogy minél többen látogassanak el Lembergbe.

Lemberg fantasztikus hely. Lenyűgöző, gazdag emlékekben, amelyek gyakran megállítanak, lelassítanak, elgondolkodtatásra késztetnek. Egy el- és letűnt világ tart elénk tükröt a törékeny történelemről, az elvesző értékekről, és az értékeink megőrzésére felszólító egyetemes parancsról.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square