Levelek Viskről XI.

Minden erős közösség kitermel magából olyan embereket, akik olykor kilépve a közösség kereteiből nagyot alkotnak, de mindig visszatérnek lélekben, vagy fizikailag is az övéikhez, és nem felejtik el, hogy honnan indultak, hol vannak a gyökereik, kiktől kapták azt az útravalót, amelynek segítségével válhattak a legkiválóbbakká, közösségük büszkeségévé.

Visk különleges hely. Sokat szenvedtek az itteniek a történelem forgatagában, egyre keményebbé válva. Nem akarok általánosítani, hiszen rövid ideje vagyok én is viski, de azokon keresztül, akiket ez alatt a rövid idő alatt megismertem, egy nagyon életerős, életigenlő közösséget ismertem meg a viski emberekben.

Írtam már korábban, megismétlem most is: Visk különös erővel neveli ki saját hőseit, hosszan lehetne őket sorolni. Sokukat a történelem tette hőssé, néhányan maguk vállalták egy kedvezőbb történelmi helyzetben, felismerve, hogy feladatuk van, amely örök életre szól. Ilyen viski ember Varga Sándor is.

Varga Sándor nevét Magyarországon is sokan ismerik. FIFA menedzserként Oleg Blohin, Andrej Kancselkis a Manchester Unitedből, Oleg Luzhny az Arsenalból, Sergei Rebrov a Tottenhamból, többen a Dinamo Kijevből az ügyfelei közé tartoznak. Jellemző, hogy a 2006-os világbajnokságra kijutott ukrán válogatottból nyolcat menedzselt Varga Sándor. Dolgozott Mészöly Kálmánnal, majd önállóan Szaúd-Arábiában. Tanult Visken, Lembergben, Moszkvában, Cambridge-ben.

Igazi világpolgár, aki ízig-vérig viski maradt. „Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb dolog jónak lenni” – fogalmazta meg, s ez a gondolat vezeti őt. Ennek a mottónak a jegyében hozta létre barátaival 2002-ben a „Visk” Jótékonysági Alapítványt. „Minőség, tisztesség, jótékonyság”— ezek pedig az alapítvány jelszavai.

Az alapítók nagy feladatot vállaltak magukra. Célul tűzték ki Visk lakóinak támogatását önazonosságuk, anyanyelvük, kultúrájuk megőrzésében és fejlesztésében. Segítik a viski közösség lelki, szellemi és kulturális fejlődését, ezeknek az értékeknek a megóvását. Támogatják az egészségtudatos életmódra való nevelést. Támogatják a tehetséges viski fiatalokat a tehetségük kibontakoztatásában.

Ez az alapítvány tartotta az elmúlt hét végén ünnepi rendezvényét, ahol átadásra került az „Év Embere” díj. Az ünnepség színvonalas kulturális műsorral indult. A gálakoncert keretében fellépett a Miskolc Big Band és a Sodró együttes énekese Balogh Marianna, valamint megmutatták tehetségüket a helyi művészeti iskola növendékei.

Czébely Lajos, az alapítvány elnöke értékelte a 2016-os év eseményeit, amelybe belefért az oktatási, egészségügyi intézmények támogatása, a nehéz helyzetben lévők segítése, nyári tábor szervezése, alkotóműhelyek támogatása, kulturális programok segítése. Varga Sándor szintén a feladatokról beszélt. Szólt a közösségteremtés szükségességéről, a székház leégéséről – erről korábban én is beszámoltam-, annak újjáépítésének a szükségességéről.

Nagyon tetszett, hogy Varga Sándor egyetemes közösségben gondolkodik, amely nem tesz különbséget sem nemzetiségi, sem vallási alapon, ugyanis, ahogy megfogalmazta: „amikor azt mondjuk, hogy Hajrá Visk! – Varga Sándor mindig így köszön –, akkor valamennyi itt élőre gondolunk.”

Az Év Embere idén Dikun Anna csuhékészítő lett, aki a közönség díját is elnyerte. Második Bakkai Éva, aki 28 évvel ezelőtt tervbe vette a magyar óvoda létrehozását.

A harmadik hely pedig Markó Emil testnevelőnek jutott, aki a viski futball csapatot a megyei csoportba juttatta.

Különösen nagy, de nem várt öröm a számomra, hogy az alapító különdíját két önkéntes társammal együtt mi kaptuk, Visken végzett szolgálatunk elismeréseként. Köszönettel vettem át önkéntes társaim nevében is a díjat, miközben az motoszkált a fejemben, hogy Hódmezővásárhely és Kolozsvár után Visk is végleg az otthonommá vált.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square