Koronavárosok, ha találkoznak

Ahogy azt már múlt héten beharangoztuk, a hétvégén az öt egykori máramarosi koronaváros – Huszt, Técső, Visk, Hosszúmező és Máramarossziget – találkozóját szervezték meg Visken, ahol koszorúzást, ökumenikus istentiszteletet és kulturális programokat tartottak.

A koronavárosok találkozója egy csaknem 700 esztendővel ezelőtti történelmi eseményre épül: Károly Róbert király 1329-ben emelte koronavárosi rangra a sókitermeléssel és kereskedelemmel foglalkozó öt települést. Hozzátette: a rendezvény azonban nem a múltról szól, hanem a jövőbe mutat. Trianon 100. évfordulójához közel különös jelentősége van annak, hogy ez a találkozó a határokat figyelmen kívül hagyva összefogja a két országba szakadt máramarosi koronavárosok magyarságát.

Fotó: TuNo

A viski református templomban Grezsa István kormánybiztos hangsúlyozta: ma erős hitre van szükség, mert nagy perspektívátlansággal, kilátástalansággal és szegénységgel küzd Kárpátalja, különösen a Felső-Tisza vidéke és a Máramarosi-medencébe szorult, az asszimiláció által is veszélyeztetett magyarság.

Emlékeztetett arra is, hogy az utóbbi években felcsillant a remény, mert megmozdult a Felső-Tisza vidékének szórványmagyarsága, egyre több gyereket íratnak be magyar óvodába és magyar iskolába, működik a magyar iskolarendszer. Magyarország kormánya elkötelezte magát, hogy felépíti, megőrzi és megszervezi a magyar jövőt a Felső-Tisza-vidéken, ha ebben a helyi magyarság partner lesz – jelentette ki Grezsa István.

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

„Túl kell lépnünk a mérhetetlen veszteség okozta feldolgozhatatlan fájdalmunkon, inkább merítsünk reményt és erőt abból az elpusztíthatatlan élni akarásból, amely mindig is jellemzett bennünket, magyarokat történelmünk folyamán, hiszen túléltük a tatárt, a törököt, a Habsburgokat és a szovjetet; itt vagyunk, zsúfolásig megtöltjük a viski református templomot” – fogalmazott.

A szeretet fontosságáról szólva a kormánybiztos a család szerepét hangsúlyozta, ehhez szorosan kapcsolódik a szülőföld és nemzetünk szeretete, amely a családon belüli szeretettel együtt a szülőföldön való megmaradás záloga.

A koronavárosok egész napos találkozóját kulturális programok, kirakodóvásár és gyerekek számára szervezett kézműves foglalkozások színesítik.

(MTI)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square