Kisebbségi problémák - van megoldás

Április 21-én, szombaton felvonulással és fesztivállal ünnepelték a nemzetközi roma napot Ungváron. A roma kultúrát bemutató rendezvények még javában zajlottak, amikor megjelent a hír, hogy az C14 nevet viselő ukrán szélsőséges nacionalista szervezet felgyújtotta a Kijev egyik külterületében található roma telepet. Hasonló eset történt már Lembegben, Odeszában is az elmúlt évben. Ott szintén szélsőségesek gyújtották fel az ideiglenes roma tábort.

A fentiek fényében a roma kérdés sajátos kezelésének ellenpéldájaként is állítható az a tény, hogy Beregszászban a múlt héten adták át a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében megújult bentlakásos roma óvodát. A városi fenntartású intézményt a magyar kormány támogatásával sikerült felújítani, mert hasonló programokra Ukrajnában nincs forrás és lássuk be, törekvés sem.

Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program (fotó: TJ)

A kisebbségek ellen irányuló támadások sajnos mindennapossá váltak az országban. Köszönhető ez elsősorban a szélsőjobboldali eszmék térhódításának, melyek – sokszor érezhetjük joggal úgy – átszövik a politikai elitet is.

Csak egy példa: a Lembergi Városi Tanács egyik képviselője (Szvoboda Párt) – aki nem mellesleg történelem tanár – olyan bejegyzést tett közzé a minap, amiben az általa nagy embernek titulált Hitlert köszönti születésnapja alkalmából. És, hogy még jobban alátámassza Hitler rendkívüliségét, az ifjú hölgy a diktátor fényképe alatt annak egyik mondását is közzé tette: „aki élni akar, harcoljon is, és aki az örök küzdelem eme világában nem akar harcolni, nem érdemli meg az életet". Ezt az idézetet posztolta a SOKIL néven ismert ultranacionalista szervezet is Facebook-oldalán. Igaz, hogy forrásként Hitler helyett egy híres osztrák képzőművészt jelöltek meg.

Az a tény, hogy a szélsőséges nacionalista eszmék és csoportosulások táptalajra és megfelelő környezetre találtak az országban és, hogy számos esetben a politikai vezetés még együtt is működik velük, az ugyancsak elszomorító jövőképet vetít az ukrajnai kisebbségek elé. Ne felejtsük el, hogy a kárpátaljai romák nagy része még ma is magyarul beszél. „Ők a kisebbség kisebbsége”, éppen ezért halmozottan hátrányos helyzetben vannak. A magyarok után most a romákat éri egyik támadás a másik után. Ukrajna válasza pedig a kisebbségi problémák megoldására ma elég egyértelmű – teljes integráció vagy semmi, szlává Ukrajinyi!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square