Kárpátalján is hódítanak a kézműves sörök

Magyarországon reneszánszukat élik a kézműves sörök. Az idei nyár slágerei elsősorban az IPA, az APA és a gyümölcsös sörök voltak. Ha sörről van szó, Kárpátalja esetében elsősorban az olcsó, nagyüzemi ukrán termékek jutnak eszünkbe, mint a Lembergi 1715. Pedig ezen a vidéken is egyre elterjedtebbek a kisüzemi sörök.

A hagyomány szerint még II. Rákóczi Ferenc honosította meg ezt a tevékenységet a vidéken. 1701-ben sörfőzdét alapított a mai Munkácsi járásban található Podheringben, amit a vidék későbbi urai – a Schönbornok – tovább működtettek. Az 1900-as évek elején évente kétmillió liter sört állítottak elő az üzemben Kárpáti sör, Vár sör, Munkácsi világos sör néven.

Képünk illusztráció (fotó: MiniBrew)

Az évszázados hagyományokra alapozva rendezik meg Munkácson ezen a hétvégén – 2018. szeptember 14. és 16. között – immáron harmadszor a Varisszke Pivo (Városi sör) elnevezésű sörfesztivált. Az rendezvényen kizárólag kézműves söröket készítő sörfőzdék mutatják be termékeiket, melyek száma a megyében mára eléri a tízet.

Az egyik első ilyen sörfőzde Visken kezdett el működni, terméke a Kibler nevet viselő sör. De egyre ismertebb márka az ungvári Ungweiser, a munkácsi Zirka és Grafske, a beregszászi John Gaspar, az ökörmezői Patrik, vagy éppen a tiszaborkúti Cipa. Ez utóbbi Ukrajnában egyedülálló módon három üzemmel is rendelkezik, és mára piacvezető márkává nőtte ki magát. 2018 nyarán a gyártó sörözőt is nyitott Ungváron Cipa Taphouse néven.

Ezen felül számos kistermelő is működik – a szakértők szerint megyeszerte legalább húsz –, akik a kedvezőtlen jogszabályi környezet miatt nem rendelkeznek működési engedéllyel. Az általuk főzött sörök, mint a BADZEL Brewery vagy a LUMBERJACK'S Brewery, mégis egyre ismertebbek.

Fotó: ungweiser.com

Maga a fesztivál egy nagy hordó sör csapra verésével indul. A szervezők tájékoztatása szerint 11 kézműves sörfajta mutatkozik be az eseményen. A gasztroélmények fokozása céljából pedig 7 kézműves sajtkészítő is kivonul termékeivel, illetve olyan ételkülönlegességeket is kipróbálhatnak a fesztiválra látogató vendégek, mint a csiga vagy a nyúlpaprikás.

Az eseményre számos külföldi látogató is érkezik, köztük a Bamberg városából érkező küldöttség. A neves német sörfőző településről érkező vendégek a svábok és a Schönbornok Kárpátaljára településének 290. évfordulójának méltatására érkeznek Munkácsra. A fesztivál második napja ennek megfelelően a német kultúra ünnepe is egyben.

A rendezvényt nagyszabású koncertsorozat zárja, amelyen ismert ukrajnai együttesek lépnek fel.

Képünk illusztráció (forrás: restobiz.ca)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square