A Katolikus Karitász idén is végez szűrővizsgálatokat Kárpátalján

Kétszáz gyermek szűrővizsgálatával kezdődött el a Huszthoz közeli Visken a Katolikus Karitász idei, a magyar kormány által 17 millió forinttal támogatott kárpátaljai egészségügyi programja.

A programról Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta: a viski Kölcsey Ferenc Középiskolában az orvosmissziót vezető Vojcek László főorvos, egyetemi tanár irányításával az önkéntes magyarországi orvosok ezúttal három nap alatt kétszáz gyermek szemészeti, fogászati és mozgásszervi szűrővizsgálatát végzik el. A múlt évben indult program keretében a Felső-Tisza-vidék szórványtelepülésein 420 olyan gyermek szűrővizsgálata történt meg, akik korábban az ukrán iskolaorvosi rendszer hiányosságai miatt kimaradtak a szűrésből – tette hozzá.

Grezsa István sajtótájékoztatója Visken (Fotó: karpataljalap.net)

Jelezte azt is, hogy a magyar kormány támogatásának is köszönhetően idén további 16 alkalommal még mintegy ezerkétszáz kárpátaljai óvodás- és iskoláskorú gyermek szűrését végzik el nemzetiségtől függetlenül a katolikus segélyszervezet orvosmissziójának önkéntesei.

Az igazgató azt is elmondta, hogy Visken átadták az óvodában folytatott előző vizsgálatok során kiszűrt pácienseknek a számukra ingyenesen elkészített szemüvegeket, ortopédiai eszközöket, egészséges fejlődést elősegítő orvosi készítményeket. Köszönetet mondott azoknak, akik a 1356 adományvonalon járultak hozzá a Katolikus Karitász kárpátaljai egészségügyi programjának a folytatásához.

Grezsa István kormánybiztos kifejtette, hogy a segélyszervezet kárpátaljai szűrővizsgálatai szervesen kapcsolódnak a magyar kormány által indított Kárpát-medencei óvoda- és iskolafejlesztési programhoz. A Katolikus Karitász orvosmissziója által végzett szűrés azért is fontos, mert az nem csak a diagnózis felállításában merül ki, hanem az azt végző orvosok figyelemmel kísérik a kis betegek sorsának további alakulását is, és – a további szakvizsgálatok megállapítása mellett – térítésmentesen látják el őket a szükséges gyógyászati segédeszközökkel.

(MTI, Varga Béla)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square