Orvosmisszió Kárpátalján

Első alkalommal végzett nőgyógyászati rákszűrést a Katolikus Karitász Orvosmissziója Kárpátalján. Az önkéntes orvosok csaknem 130 gyermek szemészeti, ortopédiai és fogászati szűrése, valamint 80 felnőtt vércukor, vérnyomás és EKG vizsgálata mellett 51 nő rákszűrését is elvégezték. A nőgyógyászati vizsgálaton az orvosok 14–et irányítottak műtétre, mely beavatkozások az onkocitológiai leletek birtokában végezhetők el. A most lezajlott prevenciós és kontrollvizsgálatok eredményeképpen közel 40 gyermek kap szemüveget és több mint 30 lúdtalpbetétet.

Az Orvosmisszió korábban már végzett prevenciós szűrést Visken, így a mostani vizsgálatok részben a korábban megállapított egészségügyi problémák kontrollját, valamint azoknak a gyerekeknek a szűrését jelentette, akik korábban még nem vettek részt a megelőző programban vagy valamilyen panaszuk volt. Pozitív tapasztalatot jelentett, hogy sok gyermek javulásáról, gyógyulásáról számolt be.

Fotó: Vermes Tibor (Katolikus Karitász)

A Misszió vizsgálatait évente megismétli, szükség szerint új szemüveget, lúdtalpbetétet biztosítva a gyermekeknek. A prevenciós szűrések az egészségmegőrzés fontosságára is felhívják a figyelmet és általuk olyanok is részesülhetnek a szakorvosi vizsgálatokban, akik erre nem gondoltak vagy panaszaik ellenére, anyagi helyzetük miatt nem is gondolhattak.

A 2017-ben alakult Orvosmissziónak tagsága a kezdeti nyolc főről mára 51 főre nőtt. 2017-18-ban 12 kárpátaljai település (Kőrösmező, Rahó, Terebesfejérpatak, Gyertyánliget, Nagybocskó, Aknaszlatina, Técső, Bustyaháza, Visk, Nagyszőlős, Huszt, Munkács) óvodáiba és iskoláiba látogatott el. Az Orvosmisszió ebben az időszakban több mint 1600 óvodás és kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai, valamint csaknem 600 felnőtt EKG, vércukor és vérnyomás vizsgálatát végezte el. A vizsgálatok eredményeképpen a Karitász 2017-2018-ban közel 250 szemüveget és 500 lúdtalpbetétet juttatott el a gyermekeknek. A Karitász, helyi munkatársai által 2018 végéig 12 gyermek munkácsi és budapesti gyógyítását szervezte és támogatta.

Fotó: Vermes Tibor (Katolikus Karitász)

Az Orvosmisszió 2019-ben már dolgozott a vajdasági Szabadkán és Hajdújárásban, február elején a beregszászi Esze Tamás Gyermekotthonban és a mostani viski szűrést követően két hét múlva Técsőre látogat. 2019 végéig három új településen végzi megelőző vizsgálatai, valamint 12 korábban már meglátogatott helységben kontrollálja az óvodásokat és iskolásokat.

Forrás: Katolikus Karitász (link)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square