Kárpátalja TOP 100

A Vasárnapi Kárpátaljai Hírek (Неділя Закарпатські новини) c. újság gondozásában megjelent a Kárpátalja TOP-100 magazin 2018-as száma, amely a megye legbefolyásosabb embereit vonultatja fel. A különböző tematikájú listákon – politika, hatalom, önkormányzat, üzleti élet, márkanév, vallás stb. – gyakorta találkozunk magyar nevekkel is, ami a kárpátaljai magyar közösség befolyásáról, fontosságáról tanúskodik.

A „mi embereink mindenütt” elnevezésű kategória első helyén az ismert üzletember, Róth Sándor szerepel. A munkácsi származású amerikai mágnás számos üzleti érdekeltséggel rendelkezik Kárpátalján, többek között a neves munkácsi Csillag Szálló is az ő tulajdonát képezi. Ugyanezen a listán található az ungvári születésű, magyar felmenőkkel rendelkező Szalontai Sándor politikus, politológus és Vidnyánszky Attila, a Magyar Nemzeti Színház igazgatója is.

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

A politika szereplőit fevonultató lista első helyén Valerij Luncsenko parlamenti képviselő szerepel. Kárpátalja korábbi kormányzója huszti származású, édesanyja magyar, ő maga pedig a Nyíregyházi Főiskolán végezte tanulmányait. A második a listán Kárpátalja emblematikus személyisége, Viktor Baloga parlamenti képviselő. A harmadik Brenzovics László, akit Horváth Róbert ung vidéki parlamenti képviselő követ. Ezen a listán szerepel az ukrán–magyar kapcsolatok szakértője, Dmitro Tuzsánszkij újságíró is, aki a mukachevo.net hírportál szerkesztője.

A Hatalom kategória első helyezettje Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, míg a tizedik helyen Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese szerepel. Az önkormányzati élet meghatározó szereplői között az első helyen Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere található. Szintén a vezető elit tagja Munkács polgármestere, Andrij Baloga, a már említett politikus, Viktor Baloga fia. A listán szerepel Babják Zoltán, Beregszász polgármestere is.

Az üzleti szféra kiemelkedő képviselői között inkább az ukrán érdekeltségűek dominálnak, közöttük is az első Andrij Andrijiv üzletember, politikus, mecénás. Őt a számos botrányt megélt, túlélt Bródi Róbert követi a listán.

A Márkanév kategória egyik legismertebb szereplője Valentin Stefanyo, a magyarul is kiválóan beszélő cukrászmester, aki közkedvelt cukrászdákat üzemeltet Ungvár belvárosában.

A kárpátaljai vallási élet befolyásos szereplői között a második helyen találjuk Milán Sasikot, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspökét.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square