Várják a turistákat a kárpátaljai síparadicsomokban

Ha az interneten magyarul keresünk rá Kárpátalja síturisztikai kínálatára, első helyen Bukovelt hozza a kereső, pedig az ismert síparadicsom már a Tatár-hágón túl, Ivano-Frankivszk megye területén található, miközben Kárpátalján közel 70 sípálya működik. Ráadásul a kárpátaljai sítelepek szolgáltatásai sokkal megfizethetőbbek, mint a bukoveli árak, persze ezzel együtt infrastruktúra és színvonal szempontjából is alacsonyabbak.

Tervben van egy még nagyobb síparadicsom építése Kárpátalján Bukovel 2 néven a Máramarosi havasok szvidoveci részén. A Kőrösmező és Királymező települések között fekvő 1400 hektáros területen 33 sífelvonó és összesen 230 kilométernyi sípálya épülne. Az óriási síközpont egyidejűleg 28 ezer turistát lenne képes befogadni. A beruházás híre éles tiltakozást váltott ki a környezetvédők körében, ugyanis a szóban forgó terület a Fekete-Tisza vízgyűjtőjéhez tartozik.

Fotó: sielok.hu

Az idei szezonban a kárpátaljai sífelvonó üzemeltetők nem panaszkodhatnak, mert évek óta nem esett annyi hó, mint az elmúlt hetekben. Egyre több magyarországi turista látogat Kárpátaljára télen is, ezért a teljeség igénye nélkül bemutatunk néhány ismertebb síközpontot.

Napjainkban a Felső-Tisza vidék legnépszerűbb síkomplexuma a Drahobrat, ami Rahó és a Tatár-hágó között félúton, nem messze Kőrösmezőtől található. A hely extrém jellegét erősíti, hogy személygépkocsival nem megközelíthető. Az ide érkező turisták a főút melletti parkolóban hagyják a gépjárműveiket és katonai terepjárók, illetve teherautók segítségével jutnak fel a sítelepre, ahol egyébként jól kiépült infrastruktúra, különböző nehézségű pályák, felvonók, kölcsönzők, vendéglátó egységek, szállodák egész sora várja a síelőket.

Ha tovább haladunk a Verhovinán, a Volóctól 10 km távolságra fekvő Padócon három különböző nehézségű sípálya is található. A Padóccal szomszédos Fülöpfalva településen 4100 méter hosszú sípálya várja a téli sportok kedvelőit.

Drahobrat pályái (fotó: snow-forecast.com)

A Munkács városától néhány kilométerre található Szinyák szanatórium területén egy 800 m hosszú sífelvonó működik. Az itt található pályák leginkább a gyerekek és családok számára biztosítanak ideális síelési és szánkózási feltételeket. Az ásványvizeiről és szanatóriumairól ismert Polena település közelében két sítelep is működik – a Katerina és a Vedmezsa – ahol magyar nyelvű síoktatók is vannak.

A szlovák-lengyel-ukrán hármas határnál fekvő Viharos közelében épült ki a Kraszija síközpont, ahol több sífelvonó is üzemel. A teleptől mindössze 4 kilométerre található a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Egyesület tulajdonában lévő Vadvölgy panzió, ami hagyományosan a magyarországi turisták egyik közkedvelt szálláshelye Kárpátalján.

A téli sportok szerelmesei egy, angol nyelven is elérhető honlapon webkamerák segítségével közvetlenül is tájékozódhatnak arról, hogy milyen a hóhelyzet Kárpátalja legismertebb sítelepein.

A régió elérhetőségét nagyban javíja a 2018. december 7-től naponta közlekedő Budapest–Munkács intercity járat. A Latorca intercity menetrendje: indulás - Budapest Nyugati pályaudvar - 7.23, érkezés - Munkács - 14.20; indulás - Munkács - 12.30, érkezés - Budapest Nyugati pályaudvar - 18.37. Ezt igénybe véve nem csak a határon való sorban állás kényelmetlenségétől mentesülhetünk, hanem a Kárpátalja forgalmi csomópontjának is tekinthető Munkácsra érkezve transzferszolgáltatás igénybevételével bármelyik síközpontba könnyedén eljuthatunk.

Legyen az idei síszünet célpontja Kárpátalja!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square